Головна Економіка і аграрна політика За минулий сезон аграрний експорт приніс в економіку України $20 млрд

За минулий сезон аграрний експорт приніс в економіку України $20 млрд

Експорт аграрної продукції за минулий сезон, з 1 липня 2022 року по 30 червня цього року, приніс в економіку України понад $20 млрд. Про це в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко розповів в етері телеканалу «Еспресо», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на повідомлення УЗА.

«За минулий сезон, з 1 липня 2022 року по 30 червня цього року, аграрний експорт, а це зернові, олія та олійні культури, принесли в економіку України понад $20 млрд. Попередній сезон це було понад $22 млрд. За нормальних умов ми очікували більших сум. Зокрема, 25-27 мільярдів доларів. Лише на простої суден з зерном, українські аграрії витрачали понад $1 млрд. Це суттєві кошти, від яких залежить робота аграрія», – пояснив Іващенко.

За його словами, Україна не зацікавлена продавати зернові аграрну продукцію в сусідніх країнах.

«До 15 вересня діє бан на імпорт сусідніх країн на 4 зернові культури України. Проте транзит цими країнами українського зерна не заборонений. Власне ми цього й домагались. Адже наші традиційні ринки знаходяться не в сусідніх країнах. Основні ринки збуту українського зерна знаходяться в західних європейських країнах, на півночі Африки та Азія. Відтак туди наше зерно і рухається. Тому в нас немає зацікавленості продавати зерно в сусідніх країнах», – додав Іващенко.

Перегляди: 6