Головна Війна проти України Зафіксовано понад 100 випадків екоциду в Україні внаслідок війни

Зафіксовано понад 100 випадків екоциду в Україні внаслідок війни

Екоцид – масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. Найбільш небезпечними для довкілля є атаки рф на українські АЕС, інфраструктурні та промислові об’єкти, заповідники та екосистеми, водні ресурси.

Наразі зафіксовано понад 100 випадків екоциду та більше 1200 фактів негативного впливу на навколишнє середовище (розрив снарядів, горіння лісів, хімічне забруднення тощо). Про це на своїй сторінці у Facebook написала Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає «ПроАгро Груп».

«Цілеспрямоване знищення природи та забруднення довкілля в результаті воєнних дій російського агресора будуть мати довгострокові наслідки не тільки для України, а й для багатьох країн світу. Екоцид тягне за собою зникнення флори, вимирання фауни, отруєння атмосфери або водних ресурсів. Оскільки його дія може поширюватись на територію чималої кількості держав, тому необхідно ввести єдиний та ефективний механізм протистояння цьому злочину», – зазначила омбудсмен.

Вона підкреслила, що дії рф в Україні порушують не лише національне, а й міжнародне право та звичаї. У першу чергу це порушення Статуту ООН, а також частини третьої статті 38 І Протоколу Женевської конвенції, якою заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу.

Перегляди: 7