Головна Війна проти України Загиблі люди, вбита худоба, понівечена техніка і вкрадене пальне – реалії звільненого...

Загиблі люди, вбита худоба, понівечена техніка і вкрадене пальне – реалії звільненого села на Чернігівщині

Село Лукашівка під Черніговом нещодавно було звільнене від російських окупантів. В ньому історично не було ні сільради, ні колгоспу. Село, власне, трималося на двох фермерах – їх господарства звуться «Напорівське» і «Роса». Про це пише на своїй сторінці у Facebook власний кореспондент газети «Голос України» Василь Чепурний, передає «ПроАгро Груп».

Один з фермерів, Григорій Ткаченко, встиг виїхати з села перед появою орків. Але лишилося господарство. 120 корів знищили окупанти – які загинули від снарядів, яких поїли голодні москалі, а яких просто повбивали. 40 корів знищили і в господарстві «Роса». Понищили все – пальне, звісно, покрали, а машини порізали, побили. «Поглумилися» – точне слово, вжите Григорієм. Понищена і його хата: опалення розморозили, вікна, двері вибиті, лазня знищена, паркани повалені.

«Але це ще нічого, – каже фермер. – У селі нема жодної цілої хати, а 41 хати нема взагалі. Та головне, що після окупації в селі не стало 12 людей – для села з 300 жителів це багато».

Трьох селян розстріляли – одного з тероборони, бо не знав, що в селі уже росіяни; одного вбили, бо рятував нашого пораненого, а ще в одного знайшли бронежилет. Одна жінка наклала на себе руки – не витримала, бідолашна. У іншої не витримало серце. Сім’ю з двох дорослих та двох дітей накрив російський снаряд…

Село Лукашівка – героїчне. І не тільки тому, що в ньому по периметру 32 одиниці знищеної ворожої техніки, а й тому, що дві жінки переховували двох наших поранених танкістів.

Як буде Григорій робити посівну? Ще й сам не знає, адже не тільки пального, але й насіння нема – окупанти що вигребли, а що спалили.

Знищено в Лукашівці і церкву, бо окупанти розмістили у ній штаб і там зірвався боєкомплект. Біля ста росіян пішли в пекло, але церкву шкода.

«Нічого, якось запущу господарство і церкву відродимо», – каже Григорій.

Перегляди: 7