Головна Економіка і аграрна політика Затверджено обсяги експорту пшениці з України у 2021/22 МР

Затверджено обсяги експорту пшениці з України у 2021/22 МР

Затверджено граничні обсяги експорту пшениці на 2021/22 маркетинговий рік. Відповідно до додатка до Меморандуму про взаєморозуміння між Мінагрополітики та учасниками зернового ринку, граничний обсяг експорту пшениці було погоджено на рівні 25,3 млн. тонн (всіх класів), передає «ПроАгро Груп» з посиланням на повідомлення Європейської Бізнес Асоціації.

Зазначається, що даний документ є одним із факторів збереження балансу між внутрішнім споживанням зернових та експортними можливостями. Адже стабільність та прогнозованість є пріоритетом для України і одним із головних чинників національної та продовольчої безпеки.

Раніше Українська зернова асоціація, один з підписантів меморандуму, повідомила, що за рекордного врожаю пшениці у поточному сезоні на рівні 33,1 млн. тонн та високих цінами на пшеницю на світовому ринку, українські аграрії можуть експортувати на зовнішні ринки 26 млн. тонн пшениці без будь-яких ризиків для продовольчої безпеки країни.

Меморандум про взаєморозуміння між Мінагрополітики та учасниками зернового ринку у 2021/2022 маркетинговому році було підписано 5 липня 2021 року. Даний документ містить механізми взаємодії учасників ринку зерна, обмін інформацією щодо перспектив експорту зернових культур, здійснення моніторингу функціонування зернового ринку.

Втім минулого тижня троє з підписантів меморандуму, а саме  ГО «Борошномели України», Всеукраїнська асоціація пекарів та об’єднання «Укрхлібпром», повідомили про відклик своїх узгоджень даного документу. Причиною стало те, що в ньому не визначено граничний рівень вивозу продовольчої пшениці, що може призвести до її дефіциту на внутрішньому ринку і зростання цін.

Перегляди: 1