Головна Війна проти України «Зерновий коридор» залишається заблокованим на вхід

«Зерновий коридор» залишається заблокованим на вхід

Російська сторона заблокувала видачу дозволів на приєднання до «зернового коридору» для нових суден. Також РФ погрожує вийти з «зернової угоди» після 17 липня.

Останні інспекції суден, які мали зайти до українських портів чорноморським «зерновим коридором», були проведені 28 червня. За даними Спільного координаційного центру, у зворотному напрямку в липні було здійснено лише три інспекції, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на DW.

Станом на сьогодні, шість суден уже вийшли з українських портів «Одеса» та «Чорноморськ» з аграрною продукцією, а три перебувають під завантаженнями або слідують до них.

Раніше в Організації Об’єднаних Націй (ООН) і Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомляли, що з 26 червня жодне нове судно не отримало дозвіл приєднатися до «зернового коридору», хоча заявки подавали 29 суховантажів. За інформацією українського міністерства, видачу дозволів заблокувала російська сторона.

Якщо нові судна не зможуть брати участь в «зерновій ініціативі», у портах «застрягнуть мільйони тонн продовольства» до 17 липня, коли спливає термін дії угоди, наголосили в Мінінфраструктури України.

Протягом червня російські високопосадовці заявляли, що не бачать підстав продовжувати дію «зернової угоди» після 17 липня. Зокрема, в мзс рф казали, що Чорноморській ініціативі доведеться підшукувати альтернативи, якщо «россільгоспбанк» не під’єднають до міжнародної платіжної системи SWIFT, а також не усунуть перешкоди для поставок зерна і добрив з Росії.

Західні ЗМІ на початку липня повідомили, що Європейський Союз може дозволити «россільгоспбанку» створити дочірню компанію з допуском до SWIFT для збереження «зернової угоди». У російському мзс у відповідь сказали, що йдеться про «заздалегідь непрохідну схему», та знову заявили, що рф планує вийти з угоди.

Перегляди: 6