Головна Ринок України Експорт/імпорт Зниження біржових котирувань зупинило зростання цін на кукурудзу в Україні

Зниження біржових котирувань зупинило зростання цін на кукурудзу в Україні

Березневі ф’ючерси на кукурудзу на Чиказькій біржі впали до найнижчого з грудня 2020 року рівня на тлі покращення погоди в Бразилії та низьких темпів експорту з США.

Про це пише «ПроАгро Груп» із посиланням на GrainTrade.  

Бразилія у грудні експортувала 6,1 млн. тонн кукурудзи й  планує відвантажити ще 3,3 млн. тонн зернової цього місяця, що посилить конкуренцію з продавцями з США та України, особливо на ринку Китаю. Водночас США, щоб експортувати прогнозовані на 2023/24 МР 53,3 млн. тонн, потрібно щомісяця відвантажувати 5 млн. тонн зернової,  хоча в перші 4 місяці сезону експорт зернової складав в середньому лише 3,2 млн. тонн.

Україна протягом  липня-грудня експортувала 9,4 млн. тонн кукурудзи, що на 32% поступається торішнім темпам, але й прогноз експорту на поточний сезон на 28% нижчий, ніж був у попередньому, що обумовлено посиленням конкуренції на світовому ринку та скороченням поставок до ЄС. На тлі скорочення експорту та збільшення виробництва кінцеві запаси кукурудзи у 2023/24 МР можуть вирости до 6,8 млн. тонн у порівнянні з 2,8 млн. тонн минулого сезону. Експортний попит на кукурудзу в Україні залишається на високому рівні, а зниження курсу гривні відносно долара за місяць на 4% призвело до зростання гривневих цін до 6450-6550 грн./тонна, тоді як ціни в доларах складають 155—158 $/тонна з доставкою до портів Чорного моря та 165-170 $/тонна – з доставкою до портів Дунаю.     

Перегляди: 32