Головна Новини Світові ринки Підвищення податків на експорт аргентинської кукурудзи сприятиме активізації експорту кукурудзи з України

Підвищення податків на експорт аргентинської кукурудзи сприятиме активізації експорту кукурудзи з України

Поточна економічна ситуація, що склалася в Аргентині, зокрема, швидкі темпи девальвації національної валюти, спонукають уряд країни вживати радикальні заходи, деякі з яких, як очікується, можуть справити позитивний вплив на темпи експорту продукції агропромислового комплексу України. В даному контексті мова йде про запровадження або збільшення керівництвом Аргентини податків на експорт окремих категорій сільськогосподарської продукції.
Серед іншого, як повідомляє аналітична компанія S&P Global Platts, з метою наповнення бюджету фіскальними надходженнями податок на експорт аргентинської кукурудзи буде підвищено до 4 песо на долар. Хоча ефект від таких нововведень, як очікується, матиме лаг терміном два-три тижні після впровадження, в жовтні додатковий тиск на експортерів стане достатньо помітним на світових ринках. Так, якщо зараз вартість аргентинської кукурудзи ну умовах FOB з терміном поставки в жовтні поточного року на CBoT наближена до 163 $/т, то після запровадження оновленої системи оподаткування котирування, згідно з прогнозами аналітиків, піднімуться до 180 $/т. Підвищення цін на аргентинську кукурудзу означатиме скорочення її конкурентних переваг перед українською продукцією на світових торгових майданчиках. Так, на умовах FOB в портах Чорного моря кукурудза українського виробництва в даний момент коливається в межах 180-190 $/т. Водночас надходження на ринок української продукції нового врожаю означатиме зниження цін, що слугуватиме додатковим фактором підвищення її конкурентоздатності у порівняні з ключовими конкурентами. Особливо ? враховуючи високі очікування щодо обсягів валових зборів цієї культури в Україні.
Як повідомляє профільне міністерство, станом на 4 вересня аграрії 15 областей України розпочали збирання кукурудзи на зерно. Вже намолочено перші 243,4 тис. т з 42,8 тис. га (1% до прогнозу) при врожайності 56,8 ц/га. Наголосимо, що згідно з прогнозами експертів USDA, в 2018/19 МР українськими аграріями буде зібрано близько 31 млн тонн кукурудзи, що перевищуватиме результат попереднього сезону майже на 29%.

Перегляди: 0