Головна Новини Світові ринки Вплив конфлікту між Іраном та США на торгівлю з Україною

Вплив конфлікту між Іраном та США на торгівлю з Україною

В УКАБ заявляють, що внаслідок загострення конфлікту між США та Іраном торговельні відносини між Україною і Іраном можуть бути під загрозою. Проте варто зважати на те, наскільки вагому роль відіграє Іран в агропродовольчій торгівлі України.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua.

Аналіз торгівлі між Україною і Іраном за 2014-2018 рр. показує, що обсяги експорту зменшились на третину (29%). Так, в 2018 році експорт агропродовольчої продукції з України до Ірану складав 420,8 млн $, в той час як в 2014 році 591,2 млн $. Таким чином, частка Ірану в загальному експорті агропродовольчої продукції за зазначений період складала в середньому 2-3%. Разом з тим, імпорт агропродовольчої продукції з Ірану до України також зменшувався впродовж аналізованого періоду і у 2018 році складав 16,5 млн $, що на 41% менше, ніж в 2014 році. Україна виступає нетто-експортером агропродовольчої продукції до Ірану.

Торгівля з Іраном продовжувала падати і у 2019 році. Так, за 10 місяців 2019 року експорт агропродовольчої продукції з України до Ірану склав 153,9 млн $, що на 63% менше, ніж за аналогічний період 2018 року. Основними товарами, які Україна поставляла до Ірану були сировинні продукти: кукурудза – 126,4 млн $ або 82% від загальних поставок агропродовольчої продукції з України до Ірану, жито – 17,6 млн $ (11%) та соєві боби – 8,2 млн $ (5%). В свою чергу імпорт агропродовольчої продукції з Ірану за 10 місяців 2019 року зріс порівняно з аналогічним періодом 2018 року на 3% та склав 12,6 млн $. Основною продукцією, яку Україна закуповувала з Ірану стали: сушений виноград – 4,5 млн $ (36%), фініки – 2,1 млн $ (17%) та овочі (в основному гарбузові – 1 млн $, та часник – 312,4 тис. $) – 1,8 млн $.

“Наразі аграрний експорт з України до Ірану призупиняється через загострення конфлікту між США та Іраном, – розповідає аналітик УКАБ Андрій Мартиненко. – Також слід зазначити, що Іран перебуває під санкціями і відключений від системи SWIFT, тож українські експортери використовували різні схеми для розрахунків. Цікавим фактом є те, що Франція, Німеччина і Велика Британія заявили про запуск платіжної системи INSTEX, яка дозволить проводити фінансові операції з Іраном в обхід санкцій США. Навіть була проведена одна операція на 4 млн $, але ЄС побоюється санкцій з боку США і тому майбутнього в цієї системи немає. В результаті, оскільки на іншій стороні конфлікту США, то Україні буде особливо важко співпрацювати з Іраном з політичних міркувань”.

За словами експерта, беззаперечним фактом є те, що українські агровиробники та експортери, які вже підписали контракти понесуть збитки. Але варто зазначити, що за останні 6 років частка Ірану в загальному експорті агропродовольчої продукції з України не перевищувала 3%. Це означає, що Іран не є основним ринком збуту для України. В той же час, українські експортери вже давно навчилися диверсифіковувати ринки збуту (після закриття ринку Росії) і в разі припинення торговельних відносин з Іраном зможуть перенаправити торгові потоки в інші країни Близького Сходу та Перської затоки.

Перегляди: 0