Головна Новини Світові ринки ЄС призупинив імпорт, не врахувавши попередніх партнерських домовленостей

ЄС призупинив імпорт, не врахувавши попередніх партнерських домовленостей

Європейська Комісія тимчасово призупинила ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. При цьому яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадають.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на consumer.gov.ua.

Україна відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, невідкладно, на випередження повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці. Українські заходи щодо контролю та ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються країнами-членами ЄС.

Враховуючи звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати перемовин та попередніх домовленостей, зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони.

Нагадаємо, у Вінницькій області 18.01.2020 в ПП “Хутір” (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області) було зареєстровано загибель птиці. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу 19.01.2020 встановлено діагноз на грип. 20.01.20 рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Немирівській районній державній адміністрації затверджено план із ліквідації захворювання, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

За оперативними даними станом на 23.01.20 вся наявна в епізоотичному осередку птиця умертвлена гуманним безкровним методом та спалена. Розпочалися заходи щодо проведення дезінфекційних робіт. З метою встановлення джерела інфекції ведеться епізоотичне розслідування. За попередніми даними, ймовірною причиною занесення збуднику грипу в господарства були дикі та синантропні птахи. Ситуація з грипом птиці перебуває під контролем Держпродспоживслужби.

Робота з міжнародними торговельними партнерами постійно продовжується. Зокрема, започатковано перемовини з ЄС щодо узгодження позицій із взаємного визнання принципів зонування згідно з міжнародним стандартом.

Перегляди: 0