Головна Новини Світові ринки Через критично низький експорт пшениці з Австралії імпортери підстраховуються українською

Через критично низький експорт пшениці з Австралії імпортери підстраховуються українською

В Австралії очікується різке скорочення врожаю пшениці. На сьогодні оцінки складають від 14,5 до 15, млн т, тоді як раніше виробництво становило 22-23 млн т. Іноді позначка сягала й 35 млн т.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Як зазначає агарний експерт Олег Левченко, зернова буде високобілковою та матиме невисоку натуру.

“Країна у грудні експортувала майже 2 млн т культури. До кінця січня звідти відправлять 2-3 млн т. Загалом планують вивезти близько 8 млн т з 15 млн т. Це набагато менше, ніж раніше”, – каже він.

Втрати в обсягах пшениці вдарять по традиційних для Австралії ринках: Філіппінах, Індонезії, Японії, Китаю, Тайвані, В’єтнаму. Ці країни перестрахувалися. До прикладу, з України вже до кінця місяця виїде 16 млн т культури. До травня вивезуть ще 3-4 млн т.

Збирати урожай в Австралії закінчать до кінця січня. У квітні аграрії розпочнуть сіяти ячмінь. У травні-червні приступлять до пшениці.

Достатньо два-три тижні дощів – і ситуація зміниться на краще. Якщо їх не буде, то це обернеться катастрофою. У випадку наявності вологи фермери спостерігатимуть за вегетацією. Процес покаже, що очікувати у наступному сезоні.

Щодо ячменю, то урожай культури склав приблизно 9,3 млн т. Експортовано 0,8 млн т, тоді як у середньому австралійці продають за кордон близько 3,5 млн т. Зокрема, в Китай та Японію.

Перегляди: 0