Головна Новини Світові ринки Середня вартість експортованих горіхів продовжує знижуватися

Середня вартість експортованих горіхів продовжує знижуватися

За перші чотири місяці сезону (з жовтня 2019 по січень 2020 року включно), Україна вже заробила $77,4 млн від експорту волоського горіха, що на 23% більше, ніж роком раніше. Якщо ж говорити про обсяги експорту, то тут зростання було набагато більш істотним, однак ціни, які українські експортери отримували при експорті горіха, були нижчі, ніж роком раніше.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org, експерти оновили прогноз експорту волоських горіхів на сезон 2019/20 років, який поки виглядає досить оптимістично з точки зору перспектив експортної виручки та обсягів. У той же час є і негатив – середня вартість експортованих горіхів продовжує знижуватися, так само як і питома вага експорту ядра волоського горіха. При цьому відсоток горіха, експортованого в шкаралупі, продовжує зростати.

“Схоже, що українським експортерам стає все складніше конкурувати на світовому ринку ядра волоського горіха, тому вони змушені опускатися в категорію з більш низькою доданою вартістю та експортувати горіх в шкаралупі. Зокрема, в цьому сезоні питома вага горіха в шкаралупі в загальному експорті в натуральному вимірі досягає 50%, хоча роком раніше він був на 10-12 процентних пунктів нижче. Якщо ж оцінювати питому вагу по виручці від експорту, то в минулому сезоні на волоський горіх в шкаралупі припадало близько 16% виручки, а в цьому сезоні вже близько 30%”, – зазначає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО ).

Крім традиційного ринку збуту горіха в шкаралупі, яким для України є Туреччина, поставки нарощувалися також на такі ринки як Ірак, Азербайджан, Румунія, Болгарія, ОАЕ та Албанія. При цьому середні експортні ціни і на горіх в шкаралупі і на ядро волоського горіха за перші чотири місяці сезону були нижче, ніж роком раніше. Ядро подешевшало в середньому на 4-7%, а горіх в шкаралупі – на 8-12%. Проте, цінові тенденції поки що виглядають оптимістично.

“Ситуація з цінами на горіх була досить складною з самого початку сезону, однак вони почали вирівнюватися вже в кінці листопада під впливом зростаючого експортного попиту. У грудні середня ціна на волоський горіх на внутрішньому ринку вже перевищила минулорічну на 3-5%. У січні та лютому ціни на внутрішньому ринку продовжували утримуватися на більш високому рівні, ніж в попередньому сезоні, що негативно відбивалося на експорті, так як експортери неохоче погоджувалися платити більше “, – зазначає Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

На думку учасників горіхового ринку, обсяг доступного для експорту волоського горіха залишається досить великим завдяки вступу в плодоношення нових садів в країні. Проте, все гостріше стоїть проблема переробки, якості та маркетингу продукції, що виробляється, на тлі зростання пропозиції горіхів з інших країн. Зокрема, Грузія може перетворитися з ринку збуту в конкурента на експортному ринку волоського горіха для України і Молдови.

“Відштовхуючись від того, як складається ситуація на світовому і на українському ринках волоського горіха, ми поліпшили прогноз експорту для України на сезон 2019/20 років. Зараз ми очікуємо, що Україна зможе заробити на світовому ринку $155 млн від експорту всіх видів волоських горіхів, що буде приблизно на 25% більше, ніж в минулому сезоні. Середня експортна ціна в цілому за сезон, швидше за все, буде трохи вища за минулорічну, перш за все по ядру волоського горіха, тому основний приріст відбудеться за рахунок збільшення обсягів експорту”, – резюмує Федір Рибалко, керівник УПОА.

Таким чином волоський горіх залишиться головною статтею українського плодоовочевого експорту, продовжуючи збільшувати розрив з ягодами. При цьому питома вага яблука в експорті знизиться ще більше, так як обсяги експорту впали більш, ніж в два рази.

Перегляди: 0