Головна Новини Світові ринки УЗА просить Кабінет Міністрів скасувати обов’язкову рециркуляцію при фумігації зерна на експорт

УЗА просить Кабінет Міністрів скасувати обов’язкову рециркуляцію при фумігації зерна на експорт

Українська зернова асоціація звернулася до Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства з проханням скасувати обов’язкове встановлення системи рециркуляції при фумігації на суднах зерна, призначеного на експорт, та запровадити клієнтоорієнтовану практику фумігації.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на uga.ua.

На думку експертів УЗА, обов’язкова рециркуляція при фумігації зерна, запроваджена Постановою Кабінету Міністрів України “Деякі питання реалізації Закону України “Про карантин рослин”” №1177 від 15.11.2019, ускладнюватиме експорт зернових з України.

“УЗА проаналізувала досвід різних країн щодо цього питання та дійшла висновку, що в окремих випадках імпортери наполягають на відсутності рециркуляції, а в інших випадках взагалі вимагають не фумігувати зерно. Так, відомий факт, що у Франції у разі відсутності живих організмів у зерні, фумігація взагалі не здійснюється. В портах Роттердаму та Амстердаму імпортери та покупці часто вимагають проводити фумігацію зерна без системи рециркуляції, оскільки зерно з судна в порту перевантажують на баржі і доставляють малими партіями в різні термінали порту”, – прокоментував лист до міністерства в.о. виконавчого директора УЗА Сергій Іващенко.

Українська зернова асоціація звернулась до Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства з проханням врахувати позицію зернового бізнесу, зокрема експортерів зерна, та переглянути питання щодо застосування систем рециркуляції при проведенні фумігації зерна. Зокрема, УЗА пропонує впровадити клієнтоорієнтовану практику щодо фумігації – обов’язково застосовувати систему рециркуляції при проведенні фумігації зерна лише на вимогу імпортера/покупця або країни-призначення.

Також УЗА пропонує не прив’язувати видачу фітосанітарного сертифіката до процесу фумігації. Це дозволить не проводити фумігацію, якщо в зерні не виявлені живі організми. Як наслідок, у фітосанітарному сертифікаті буде зазначатись чи здійснювалася фумігація і яким методом вона була проведена.

Перегляди: 0