Головна Новини Світові ринки Наслідки блокування доступу України до інноваційних ЗЗР

Наслідки блокування доступу України до інноваційних ЗЗР

Через те, що четвертий рік поспіль в Україні діє заборона на ввезення зразків засобів захисту рослин для державних випробувань без підтвердження їхньої реєстрації в країні виробництва, українські фермери перебувають у невигідному становищі порівняно з сусідніми країнами. Україна втрачає конкурентоспроможні позиції вітчизняного агросектору порівняно з іншими країнами-лідерами в галузі сільського господарства, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на eba.com.ua.

Як наголошують у Європейській Бізнес Асоціації, подібного обмеження немає в жодній цивілізованій країні світу. Відповідно, доступ до сучасних систем захисту рослин Україна отримає із затримкою 3−5 років, а до деяких – взагалі не отримає, оскільки вони не реєструються в країні виробництва через неможливість або недоцільність. Український фермер змушений використовувати те, що є на ринку, незважаючи на потенційні втрати в безпечності, обсязі та якості урожаю. Разом з тим, цієї весни українське сільське господарство вкрай болісно відчуло на собі наслідки зміни клімату, а нестача вологи та кардинальна зміна температурних режимів ймовірно вже цього року призведе до зниження урожайності основних культур.

Такі зміни клімату вплинуть не лише на сільськогосподарські культури, але й на їх шкідників. А підвищення температур влітку, за оцінками експертів, призведе до росту популяції та появи нових комах та грибкових інфекцій. Відповідно, доступ українського аграрія до максимально широкого спектру інноваційних засобів захисту рослин – це запорука існування в ці складні часи, вважає Віктор Погорілий, керівник агрохімічного напрямку “Європейської Бізнес Асоціації”.

Ще минулого року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт №2289, який отримав цілковиту підтримку Комітету з питань аграрної та земельної політики та рекомендований до прийняття за основу і в цілому. Європейська Бізнес Асоціація закликає голову Верховної Ради України не відкладати питання прийняття цього законопроєкту „у довгий ящик“, оскільки продовольча безпека – це фундамент національної безпеки та незалежності держави, а конкурентоспроможність аграрного сектору – запорука економічного зростання. І важливо не втрачати, а розумно використовувати існуючі можливості.

Перегляди: 0