Головна Новини Світові ринки Ірак уперше потрапив до ТОП-10 імпортерів української агропродукції

Ірак уперше потрапив до ТОП-10 імпортерів української агропродукції

За результатами І півріччя 2020 року, до ТОП-10 рейтингу країн – імпортерів вітчизняної агропродукції вперше потрапив Ірак, витіснивши з верхньої частини списку Німеччину. Обсяги поставок сільгосппродукції з України до цієї азійської країни сягнули позначки у 272 млн дол. США, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua.

Загалом рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції очолює Китай, який проти січня-червня 2019 року збільшив обсяги закупівель українського продовольства більш ніж у півтора рази (+52,8 %) – до 1410 млн дол. США.

Друге місце утримує Єгипет, який придбав вітчизняних харчів на 789 млн дол. США.

Індія, яка до 2019 року традиційно лідирувала у топ-10, другий рік поспіль посідає третє місце у рейтингу. За результатами шести місяців 2020 року вона імпортувала з України сільгосппродукції на 743 млн дол. США.

Значну виручку українські експортери отримали також з Нідерландів (709 млн дол. США), Іспанії (583 млн дол. США), Туреччини (545 млн дол. США), Польщі (357 млн дол. США), Італії (302 млн дол. США), Білорусі (250 млн дол. США).

Визначальними товарами для українського експорту залишились зернові, олія та олійні культури, залишки і відходи, а також м’ясо та субпродукти. Разом вони забезпечили понад 85% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства на ринки країн світу.

Найбільші зміни у структурі аграрного експорту України стосуються олійних культур. У І півріччі 2020 року зарубіжні поставки цього виду сільгосппродукції зменшилися порівняно з січнем-червнем 2019 року майже у два рази у натуральному та вартісному виразі.

Загалом експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2020 року лишився майже на рівні минулорічних показників за відповідний період (+0,1 млрд дол. США) і склав 10,4 млрд дол. США.

Перегляди: 0