Головна Рослинництво Китайський чинник впливу на продовольчих ринках буде найвагомішим, – Марія Колесник

Китайський чинник впливу на продовольчих ринках буде найвагомішим, – Марія Колесник

198
Britain China

Китайський чинник, як і протягом першої половини 2020/21 МР, буде найвагомішим на кукурудзяному та соєвому ринках, на ринку пшениці його присутність також буде відчутною.

Про це йдеться в статті заступника директора «ПроАгро Груп» Марії Колесник у журналі «The Ukrainian Farmer», пише AgroTimes.

Вона наводить оцінки американських урядових аналітиків, за якими цьогоріч Китай вийде на друге місце серед основних імпортерів пшениці, збільшивши свої закупівлі (проти 2020-го) на 58% — до 8,5 млн тонн зерна. Водночас обсяги китайського імпорту в кукурудзяно-соєвому сегменті теж будуть значущими, тому активність КНР буде і в 2021-му одним із основних чинників ціноутворення.

«Після втрати фактично 50% власного поголів’я свиней внаслідок АЧС, у 2020 році Китай почав його активне відновлювання, – нагадує експерт. – Різке збільшення поголів’я свиней і птиці в країні призвело до того, що протягом першої половини року Китай вичерпав практично весь свій призначений для внутрішніх інтервенцій зерновий фонд і почав залазити до стратегічного резерву. Як результат – ціни внутрішнього ринку КНР на кукурудзу та сою стрімко зросли, і для задоволення внутрішнього попиту країна була змушена різко наростити імпорт. Фактично одним з основних чинників цьогорічного росту цін на сою та кукурудзу є саме китайський чинник».

Як прогнозує Марія Колесник, високі обсяги закупівель кукурудзи і сої Китаєм зберігатимуться протягом усього року.