Головна Птахівництво Птахівничий сектор Польщі досяг межі можливостей і зазнає краху

Птахівничий сектор Польщі досяг межі можливостей і зазнає краху

Птаховиробництво у Польщі, яка має статус найбільшого виробника м’яса птиці в ЄС, схоже, досягло межі можливостей.

Про це йдеться в аналізі Польської зерно-кормової палати, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroNews.

Зростання виробництва м’яса птиці останніми роками було пов’язано з експортом, головним чином м’яса курчат-бройлерів і меншою мірою – індичатини, зазначається в аналізі. Зараз польська птахівнича галузь зазнає краху.

Закупівельні ціни на курчат-бройлерів і індичку різко впали і є найнижчими за останні 10 років. Собівартість продукції зростає з вересня. При цьому ціни на зерно, соєвий шрот і жири рекордно високі, що повністю підірвало економічний сенс ведення виробництва.

Ця ситуація має непрямий ефект, який призводить до колапсу птахівництва в Польщі на всіх рівнях – від батьківських стад, інкубаторіїв до боєнь і переробних підприємств. Найбільших втрат зазнали неінтегровані селекціонери, «засуджені» до ринкових закупівельних цін, зазначають автори дослідження.

Наприкінці 2020 року через зростання цін на корми вартість виробництва 1 кг живої курки була не менше 3,2 злотих. Багато боєнь пропонували закупівельну ціну 2 злотих чи нижче.

Ситуація в інтегрованих племінних підприємств, пов’язаних угодами про співпрацю з великими птахофабриками, дещо краща. Рентабельність їхнього виробництва регулюється вищими закупівельними цінами.

У багатьох випадках виробники припиняють виробництво і обмежують наступні посадки. Отже, падають продажі кормів.

У Польщі склалася дуже складна економічна ситуація з бійнями, що помітно по великих запасах м’яса на холодильних складах. Останнім часом ціна трохи відновилася після різкого низхідного руху.

Польських птахівників також хвилює розвиток торговельних відносин із Великою Британією та ситуація з епідемією грипу птиці. Це інші визначальні фактори, які вплинуть на стан цього сектора в найближчі місяці.

Перегляди: 1