Головна Рослинництво Зернові Росія ввела заборону на експорт гречки

Росія ввела заборону на експорт гречки

Уряд Росії вніс гречку в перелік продуктів, важливих для внутрішнього ринку, і тимчасово заборонив її експорт.

Відповідна постанова опублікована на російському порталі правової інформації, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Бізнес-Цензор».

Згідно з документом, заборона діятиме з 5 червня по 31 серпня 2021 року.

Тією ж постановою наказано внести гречку, крупу грубого помелу з гречки і обрушене гречане зерно до переліку товарів, які є «життєво важливими для внутрішнього ринку Російської Федерації», щодо яких можуть бути встановлені тимчасові обмеження або заборона експорту.

Винятки можуть бути зроблені тільки в тому випадку, якщо гречка входить до складу гуманітарної допомоги, рішення про надання якої було ухвалене урядом, якщо гречка призначена для військових, які служать в інших країнах, або для космонавтів на Байконурі.

Перед травневими святами з ініціативою обмежити експорт гречки виступив Мінсільгосп РФ. Відомство зазначило, що з листопада 2020 року експорт гречки з Росії зріс «на тлі сформованої світової кон’юнктури».

Згідно з даними Митної служби України, з початку 2021 року Україна імпортувала 9,77 тис. тонн гречки на $5,1 млн., тоді як експортувала лише 400 тонн на $0,29 млн. Більша частина зернової – 5,8 тис. тонн на $2,9 млн. –  була ввезена з Росії.

Перегляди: 2