Головна Овочівництво: головне – зробити правильний вибір!

    Овочівництво: головне – зробити правильний вибір!

    Виробництво овочевої продукції в останні роки в Україні набуває все більшої популярності. Стимулом для поступового росту даного сектора сільгоспвиробництва стає все більш розвинена мережа збуту, а також зростаючі запити як внутрішнього, так і зовнішнього ринків. Нові маркетингові підходи, розширення асортименту переробних підприємств, активний розвиток мереж відомих супермаркетів, та й поступове зростання добробуту населення ставлять додаткові вимоги до вітчизняного фермера, який займається овочівництвом. Попит, зрозуміло, в таких умовах зростає достатньо динамічно, а тому вирощування овочевої продукції все більше і більше привертає увагу сільгосптоваровиробників. Варто звернути увагу лише на такий факт, що в той час, коли ціни на більшість видів сільгосппродукції зазнають значного коливання від сезону до сезону, то овочі стабільно дорожчають вже практично 5 років поспіль.

    Саме тому особливо цікавим для фермерів виявилось вирощування найбільш продуктивних та, звичайно, ранніх сортів овочів. Виробники все частіше почали цікавитись висококондиційним насіннєвим матеріалом, застосування якого б давало повну гарантію майбутнього доброго урожаю. Та не зважаючи на доволі широкий перелік операторів насіннєвого ринку, питання правильного їх вибору для селянина, що займається овочами, залишається актуальним. Досі не просто знайти компанію, яка б давала майже абсолютну гарантію якості свого товару. Тому повна і достовірна інформація про провідних виробників та продавців насіння в Україні є важливою з погляду аналізу цього ринку і здійснення правильного вибору покупцем.

    Безперечним міжнародним лідером серед виробників насіння огірків та ін культур вже довгий час вважається голландська компанія Rijk Zwaan , яка діє ще з 1924 року і названа на честь її засновника. Голландець Ріхард Цваан самостійно займався виведенням спеціальних сортів овочевих культур і, розпочавши свій бізнес з маленького магазинчику, досяг міжнародного визнання та поваги. Популярність насіння від Rijk Zwaan зростала, оскільки, окрім самого товару, всі покупці могли отримати професійну консультацію з вирощування овочів, практичні поради з догляду за посівами. Всього за кілька років Цваан спромігся створити власну експериментально-селекційну станцію, досягнення якої стали широковідомими далеко поза межами Голландії.

    У другій половині минулого століття Rijk Zwaan почала стрімко поширювати свою діяльність на європейському континенті, представництва компанії одне за одним відкривались в Німеччині, Франції, Великобританії, Іспанії, Бельгії. Тамтешні фермери з великим задоволенням почали віддавати перевагу продукції цього виробника. А з 1998 року Rijk Zwaan нарешті вийшла на український ринок, перспективи якого були розцінені як надзвичайно високі.

    Створення великої кількості закордонних представництв керівники компанії обґрунтовують тим, що різні країни мають значні відмінності у кліматі, способах обробітку та особливостях споживчого попиту, а це вимагає більш індивідуального підходу до кожного з національних ринків, так би мовити, більшої уваги до покупця і до його індивідуальних потреб. Саме тому в останні роки Rijk Zwaan все активніше завойовує і вітчизняний ринок. Запропонований асортимент гібридного насіння овочевих культур успішно зарекомендував себе за доволі короткий строк і в українських умовах, а професіоналізм співробітників компанії все більше імпонує вітчизняним споживачам.

    Основною продукцією компанії є сортове насіння таких культур як помідори, огірки, перець, різні види салатів, цикорій-ендивій, морква, капуста (цвітна і качанна), шпинат, цибуля, баклажани, боби, буряки, редис, солодкий кріп (фенхель), селера. Десятки різних сортів дають можливість пересічному фермеру вибрати найоптимальніший варіант, який буде відповідати певним агрокліматичним умовам та уподобанням потенційних споживачів.

    Але найбільш важливою перевагою Rijk Zwaan, на думку її клієнтів, є те, що компанія постійно працює над удосконалення сортів своїх овочевих культур.

    „Зараз овочівники намагаються не збільшувати обсяги виробництва овочів, а максимально вигідно реалізувати свій товар”, – говорить директор українського представництва Rijk Zwaan Сергій Василевський,- „Саме тому наша компанія вивела широкий асортимент гібридного насіння овочевих культур на вітчизняний ринок. Покупець сьогодні може підійти до питання вибору сорту з більшими можливостями. Наприклад, якщо необхідно виростити продукт для наступного консервування пропонуються сорти, що гарантують співвідношення певної довжини до діаметру, або потрібний рівень кислотності”, – зазначає фахівець.

    Найбільш важливими характеристиками сорту є врожайність, скороспілість, стійкість до захворювань, висока репродуктивність, відмінна форма, колір і смак плодів. Над поліпшенням цих характеристик постійно працюють спеціалісти Rijk Zwaan, і саме за такими критеріями підходять до справи вибору сорту овочів і фермери. Їхній практичний досвід доводить незаперечну перевагу насіння компанії Rijk Zwaan. Керівники сільгосппідприємств, які співробітничають з цією компанію вже не один рік, впевнено заявляють, що, на жаль, вітчизняна, а також і російська, селекційна галузь ще не вийшла на достатньо високий рівень. Використання насіння Rijk Zwaan дозволяє отримати на виході до 99% товарних плодів, а його схожість не менше 97%, тобто віддача насіння надзвичайно висока і ніяких сумнівів у його подальшому використанні не виникає. Окремі фермери під час спілкування з ними запевняли, що співпраця з Rijk Zwaan дозволила їм отримувати 400-500% прибутку, і це при урахуванні понесеної вартості теплиць, добрив та усіх інших витрат.

    До переваг такої співпраці українські споживачі продукції Rijk Zwaan також зараховували правдивість інформації про пропоноване насіння. Свою думку з цього приводу висловила заступник директора приватного підприємства „Естем” Москова Тетяна: „Зараз в конкуренції компанії інколи вдаються до смішного – всі намагаються в рекламі написати найбільш ранні строки дозрівання. Ми до цього ставимось з посмішкою, тому що розуміємо, де приписки, а де ні, і це за рік-два буде перевірено. У випадку з компанією Rijk Zwaan все по-іншому: якщо вказано, що цей період 45 днів, то саме так й вийде”.

    Окрім цього, споживача не може не приваблювати можливість отримання будь-якої необхідної консультативної допомоги від співробітників цієї компанії, що дуже важливо в умовах роботи з новими сортами овочів. Так зване післяпродажне обслуговування – це одна з новацій на насінницькому ринку України, тому реакція на нього у покупця завжди межує з приємними здивуванням.

    Вагомим „плюсом” роботи з Rijk Zwaan також є можливість клієнтів одними з перших знайомитись з новинками сортового насіння та з удосконаленими сортами, що тільки-но вийшли на ринок. Це, звичайно, дає змогу виробникам овочів бути на вістрі останніх подій в селекційній галузі та при потребі проводити заміну попередніх сортів новими більш продуктивними чи з поліпшеними кондиціями. Всі клієнти компанії щоосені отримують безкоштовні каталоги, де представлена широка інформація про весь асортимент продукції та про найновіші сорти насіння. Зацікавившись окремими позиціями, потенційний покупець має змогу звернутись до спеціалістів Rijk Zwaan з питаннями, що потребують додаткового роз’яснення.

    В останній час, підтверджують працівники Rijk Zwaan, українські овочівники значно активніше йдуть на випробовування овочевих новинок. Результати такого прогресивного підходу не примушують себе довго чекати: крім вітчизняного споживача, українськими овочами все більше цікавляться закордонні покупці. Так, за словами Тетяни Дудки, директора приватного підприємства „Варіант”, що займається виробництвом розсади та овочівництвом на Херсонщині, декілька років співпраці з Rijk Zwaan дозволили її компанії вийти на російський ринок. В минулому сезоні декілька російських заводів із задоволенням закупляли херсонські огірки. Такими ж досягненнями можуть похвалитись і інші підприємства, що запроваджують у себе передові європейські технології вирощування овочевих культур.

    Анатолій Осінній, директор ТОВ „Тачанка”, яке не перший рік вирощує овочі з насіння Rijk Zwaan, також поділився планами на сезон. За його словами, фірма очікує на плідну співпрацю з білоруськими підприємствами, що зацікавлені в поставках огірків влітку. Також було зазначено, що є доволі значний інтерес зі сторони інших країн щодо купівлі помідорів та капусти.

    Крім цього, впровадження передових гібридів зараз стимулюється попитом на них зі сторони передових переробників, серед яких достатньо буде назвати компанії „Чумак”, „Сандора”, „Верес”. Ці підприємства кредитують своїх давніх постачальників засобами виробництва, у тому числі й насіннєвим матеріалом найкращих селекційних компаній Європи. Таке заохочення має стимулювати виробника до співробітництва.

    Цікавим є також і той факт, що, наприклад, українське відділення „Макдональдс” для своєї мережі ресторанів швидкого харчування закуповує лише огірки, що вирощені з насіння компанії Rijk Zwaan. Такий вибір всесвітній лідер в галузі громадського харчування, безперечно, здійснив на основі багаторічного досвіду роботи по всьому світі. Високі кондиції та смакові властивості продукції Rijk Zwaan зарекомендували себе ще багато років тому, а їх прихід на вітчизняний ринок має сприяти встановленню високих стандартів виробництва овочевої продукції та підвищенню ефективності праці українського овочівника.

    Головне для крупних споживачів, як то внутрішніх, так і іноземних – висока якість овочевої продукції, а також можливість формування крупної товарної партії. Тому зацікавлений у постійному і стабільному збуті виробник не може нехтувати навіть незначними вимогами до свого товару. Незалежно від погоди та інших умов діяльності товар має відповідати найвищим стандартам споживання, це дозволить зберегти давніх клієнтів та залучити нових. Досягти найвищих стандартів якості можна лише за умови дотримання всіх вимог передових технологій та досягнень селекції. Селяни мусять враховувати сучасні реалії підприємництва і вимоги, що виставляє до них ринок. Це дозволить отримувати стабільні результати в землеробстві. А в овочівництві такі підходи більш ніж необхідні. Висока схильність рослин до хвороб, короткий термін зберігання, особливості технологій збирання вимагають від фермерів відповідального вибору сортів для культивування. Це в перспективі має сприяти максимальному використанню усіх переваг, закладених в кожному сорті, і звести до мінімуму всі можливі негативні впливи.

    Очевидно, що вихід на вітчизняний ринок закордонних селекційних компаній значно розширив простір для українського фермера-овочівника. Тепер він може на практиці оцінити переваги західних технологій та новітніх сортів. Головне в цій справі – зробити правильний вибір!

    Рійк Цваан Україна
    03062, Київ, вул. Боткіна, 4
    тел.: +380 44 241-97-37
    факс: +380 44 241-97-57
    e-mail: [email protected]

    Перегляди: 0