Головна Світовий ринок зерна - оцінки та прогнози

    Світовий ринок зерна – оцінки та прогнози

    Цінове зниження, яке ми спостерігали протягом березня в основних країнах експортерах пшениці стало наслідком повідомлень про хороший стан посівів озимини в країнах виробниках в Північній півкулі, зокрема в Європейському Союзі, Росії та Україні. Для Сполучених Штатів цінове просідання було найменшим через сподівання американських трейдерів заповнити оголошену Бразилією тарифну квот у 750 тис. тонн американської HRW-пшеницею. Водночас, саме запровадження Бразилією цієї несподіваної квоти спричинило найбільше просідання вартості аргентинського зерна, оскільки така політика сусідів є певною перепоною для його експорту. Попри значне зниження протягом березня ціни на пшеницю австралійського походження залишаються найвищими.

    В своїй квітневій доповіді Міністерство сільського господарства США практично не змінило власну оцінку обсягів світового виробництва пшениці. Незначна корекція (скорочення на 135 тис. тонн) відбулась не за рахунок основних країн виробників, тому жодним чином на ринок не впливатиме. В підсумку глобальне виробництво пшениці в сезоні 2018/19 МР залишилось на 4% нижче за минулорічне на найнижчому за останні 4 роки рівні у 732,869 млн тонн зерна. Це стало наслідком скорочення виробництва в основних країнах експортерах. Зокрема в Європейському Союзі спостерігалось найбільше зниження на 9% (-13,664 млн тонн), оскільки літня посуха в північних та західних державах-членах ЄС привели до найменшого врожаю за останні 6 років. Російське виробництво істотно знизилося порівняно з минулим рекордним роком, але залишилося третім за своєю величиною. Австралія вже другий рік поспіль потерпає від посухи, що призвело до найнижчого за останні десять років рівня врожаю пшениці в країні. Ці негативні фактори не змогло компенсувати зростання виробництва в США на 3,9 млн тонн до рівня 51,287 млн тонн зерна.

    На відміну від пшениці, де зміни оцінок виробництва торгові аналітики практично не очікували, ринок кукурудзи викликав підвищений інтерес. В підсумку USDA в своїй квітневій доповіді знову підвищила власну оцінку обсягів світового виробництва цієї культури на 6,215 млн тонн до 1,107 млн тонн в порівнянні із березневим прогнозом. Глобальне виробництво кукурудзи зростає, головним чином за рахунок більших високих прогнозів для Аргентини (+1 млн тонн), Бразилії (+1,5 млн тонн), Європейського Союзу (+2,125 млн тонн), Індонезії (+0,7 млн тонн), Мексики (+1,1 млн тонн) та України (+0,3 млн тонн).

    Рекордні обсяги врожаю, які поточного сезону мали місце не лише в Північній півкулі, зокрема в Україні (35,8 млн тонн), а також демонструються зараз Аргентиною (47 млн тонн) та Бразилією (96 млн тонн), не лише призвели до збільшення експорту, а й суттєво вплинули на ціновий тренд. Так, починаючи з лютого експортні ціни на кукурудзу, як в Україні, так і в Аргентині постійно знижувалися, але за рахунок збільшення попиту з боку країн ЄС останні тижні березня вартість кукурудзи з Причорноморського регіону росла. Тим часом експортні ціни на кукурудзу в США залишаються дещо підвищеними через занепокоєння з приводу затримки із сівбою, яка стала наслідком затоплення середньозахідного кукурудзяного поясу попри прогнози збільшення посівних площ.

    Перегляди: 0