Головна Сахар. Правила приемки и методы отбора проб (проект)

    Сахар. Правила приемки и методы отбора проб (проект)

    ПРОЕКТ

    НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

    ЦУКОР

    ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ ТА

    МЕТОДИ ВІДБИРАННЯ ПРОБ

    ДСТУ

    Видання офіційне

    Київ

    Держспоживстандарт України

    2007

    ПЕРЕДМОВА

    1 Розроблено: Технічний комітет № 56 “Цукор і крохмалепатокові продукти”,
    Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості (УкрНДІЦП)

    Розробники: В. Штангеєв, С. Вичерова, Т. Карпова

    2 Прийнято та надано чинності: наказом Держспоживстандарту України № від

    3 НА ЗАМІНУ ДСТУ 3824-98

     

    Право власності на цей документ належить державі.

    Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково на
    будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

    Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту
    України


     


    ЗМІСТ

    1 Сфера застосування . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . 1
    2 Нормативні посилання. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . 1
    3 Правила приймання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . 2
    4 Методи відбирання проб . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . 6
    Додаток А. Бібліографія . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . 10

    НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

    ЦУКОР. Правила приймання та методи відбирання проб

    САХАР. Правила приемки и методы отбора проб

    SUGAR. The regulations for acceptance and the sampling methods

    Чинний від_______________

    1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

    Цей стандарт поширюється на цукор білий (кристалічний та
    пресований, сахарозу для шампанського, цукрову пудру), жовтий цукор
    (кристалічний та пресований), желювальний цукор та цукор-сирець тростинний і
    встановлює правила його приймання та методи відбирання проб.

    2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

    У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

    ДСТУ 3748-98 Мішки для цукру. Технічні умови
    ДСТУ 4243:2003 Цукор. Методи визначання маси нетто
    ДСТУ 4323:2004 Цукор. Метод визначення мікробіологічних показників
    ДСТУ 4623:2006 Цукор білий. Технічні умови
    ДСТУ 4867:2007 Цукор-сирець тростинний. Технічні умови
    ГОСТ 2226-88 (ИСО 6590-1-83, ИСО 7023-83) Мешки бумажные. Техничес-кие условия
    (Мішки паперові. Технічні умови)
    ГОСТ 10354-82 Пленка полиэтиленовая. Технические условия (Плівка поліе-тиленова.
    Технічні умови)
    ГОСТ 12577-67 Сахар-рафинад. Методы определения крепости и продолжительности
    растворения в воде (Цукор-рафінад. Методи визначення міцності та тривалості
    розчинення у воді)
    ГОСТ 18242-72 Статистический приемочный контроль по альтернативному признаку.
    Планы контроля (Статистичний приймальний контроль за альтернатив-ною ознакою.
    Плани контролю)
    ГОСТ 18321-73 Статистический контроль качества. Методы случайного отбора выборок
    штучной продукции (Статистичний контроль якості. Методи випадкових вибірок
    штучної продукції)
    ГОСТ 18321-73 Статистический контроль качества. Методы случайного отбора выборок
    штучной продукции (Статистичний контроль якості. Методи випадкових вибірок
    штучної продукції)
    ГОСТ 23350-98 Часы наручные и карманные электронные. Общие техничес-кие условия
    (Годинники наручні та кишенькові електронні. Загальні технічні умови)
    ГОСТ 24104-88 Весы лабораторные общего назначения и образцовые. Общие
    технические условия (Ваги лабораторні загального призначення та зразкові.
    Загальні технічні умови)
    ГОСТ 26668-85 Продукты пищевые и вкусовые. Методы отбора проб для
    микробиологических анализов (Продукти харчові та смакові. Методи відбирання проб
    для мікробіологічних аналізів)
    ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для
    микро-биологических анализов (Продукти харчові та смакові. Готування проб для
    мікро-біологічних аналізів)
    ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути (Сировина і
    продукти харчові. Методи визначання ртуті)
    ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализа-ция для
    определения содержания токсичных элементов (Сировина та продукти харчові.
    Готування проб. Мінералізація для визначання вмісту токсичних елементів)
    ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка (Сировина і
    продукти харчові. Метод визначання миш’яку)
    ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца (Сировина і
    продукти харчові. Методи визначання свинцю)
    ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия (Сировина і
    продукти харчові. Методи визначання кадмію)
    ГОСТ 26996-86 Полипропилен и сополимеры пропилена. Технические усло-вия
    (Поліпропілен і сополімери пропілену. Технічні умови)
    ГОСТ 30178-96 Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения
    токсичных элементов (Сировина і продукти харчові. Атомно-абсорб-ційний метод
    визначання токсичних елементів).

    3 ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ

    3.1 Цукор приймають партіями.

    Партією вважають кількість цукру однієї назви, одного виду,
    виготовленого одним підприємством за одну зміну, упакованого в однорідну тару та
    оформлену одним документом про якість.

    Маса партії під час відвантаження повинна бути:

    – для білого, жовтого та іншого виду цукру в тарі не більше
    200 т;
    – для білого кристалічного цукру без паковання не більше 100 т;
    – для цукру-сирцю тростинного насипом в „хоперах” не більше 1000 т;
    – для цукру-сирцю тростинного без паковання маса вантажу в одному трюмі.

    3.2 Документ про якість повинен містити:



      • назву продукції;
      • назву підприємства-виробника, його адресу і телефон;

      • назву отримувача;
      • масу брутто, нетто партії, кілограм; для фасованої
        продукції, упакованої в ящики або групове паковання – кількість одиниць
        фасування і масу нетто одиниці фасування;
      • результати випробувань за
        показниками якості, передбаченими чинною нормативною документацією;
      • дату
        відвантаження;
      • вид тари;
      • познаку відповідного стандарту на продукцію;

      • номер товарно-транспортної або залізничної накладної;
      • номер транспортного
        засобу;
      • кількість одиниць транспортної тари в партії;
      • позначення щодо
        квоти „А”.

    3.3 Контролю якості пакування і транспортного
    маркування підлягає кожна одиниця транспортної тари, що входить у
    партію.

    3.4 Якість цукру у пошкодженій траспортній тарі
    перевіряють окремо і результати випробувань поширюють тільки на
    продукцію в цій тарі.

    3.5 Для контролю відповідності показників якості цукру
    вимогам норма-тивної документації застосовують вибіркові методи
    контролю. Обсяг вибірок уста-новлюють згідно з ГОСТ 18242.
    Відбирання одиниць транспортної тари у вибірку здійснюють випадковим
    способом згідно з ГОСТ 18321.

    3.6 Для контролю маси нетто цукру, упакованого в
    мішки, визначають обсяг вибірки за таблицею 1, застосовуючи
    одноступеневий нормальний вид контролю з рівнем контролю ІІ (два).

    Таблиця 1


    Обсяг партії мішків, шт.

    обсяг вибірки мішків, шт.

    1

    2

    Від

    2

    до

    8

    включ.

    2

     

    »

    9

    »

    15

    »

    3

     

    »

    16

    »

    25

    »

    5

     

    »

    26

    »

    50

    »

    8

     

    »

    51

    »

    90

    »

    13

     

    »

    91

    »

    150

    »

    20

     

    »

    151

    »

    280

    »

    32

     

    »

    281

    »

    500

    »

    50

     

    »

    501

    »

    1200

    »

    80

     

    »

    1201

    »

    3200

    »

    125

     

    »

    3201

    »

    10000

    »

    200

     

    Контроль маси нетто проводять шляхом зважування окремих
    мішків або кожних десяти мішків, що входять у вибірку згідно з таблицею 1 під
    час відвантаження в транспортні засоби.

    3.7 Для контролю органолептичних, фізико-хімічних і
    мікробіологічних по-казників цукру, упакованого в мішки, визначають
    обсяг вибірки за таблицею 2, застосовуючи одноступеневий нормальний
    вид контролю з рівнем контролю І (один).

    Таблиця 2


    Обсяг партії мішків, шт.

    обсяг вибірки мішків, шт.

    Від

    2

    до

    15

    включ.

    2

     

    »

    16

    »

    25

    »

    3

     

    »

    26

    »

    90

    »

    5

     

    »

    91

    »

    150

    »

    8

     

    »

    151

    »

    280

    »

    13

     

    »

    281

    »

    500

    »

    20

     

    »

    501

    »

    1200

    »

    32

     

    »

    1201

    »

    3200

    »

    50

     

    »

    3201

    »

    10000

    »

    80

     

    Для контролю органолептичних, фізико-хімічних і
    мікробіологічних показни-ків дозволено використовувати вибірку
    згідно з 3.6 після перевірки маси нетто цукру, упакованого в мішки.
    Не допускається відбір проб цукру з мішків, укладених у штабелі.

    3.8 Для контролю маси нетто пачок (пакетів) з цукром,
    органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників
    цукру, упакованого в ящики, групове пакування, тару-обладнання,
    визначають обсяг вибірки за таблицею 3, застосовуючи одноступеневий
    нормальний вид контролю з спеціальним рівнем S-3.

    Таблиця 3


    Обсяг партії одиниць
    транспортної тари, шт.

    обсяг вибірки одиниць
    транспортної тари, шт.

    Від

    2

    до

    15

    включ.

    2

     

    »

    16

    »

    50

    »

    3

     

    »

    51

    »

    150

    »

    5

     

    »

    151

    »

    500

    »

    8

     

    »

    501

    »

    3200

    »

    13

     

    »

    3201

    »

    10000

    »

    20

     

    Для контролю маси нетто, органолептичних та фізико-хімічних
    показників цукру, упакованого в транспортні пакети, вибірку проводять від одного
    пакету в обсягах, передбачених таблицями 1 та 2.

    3.9 Для контролю масової частки дріб’язку в
    пресованому цукрі визначають обсяг вибірки за таблицею 4,
    застосовуючи одноступеневий нормальний вид контролю із спеціальним
    рівнем S-1.

    Таблиця 4


    Обсяг партії одиниць
    транспортної тари, шт.

    обсяг вибірки одиниць
    транспортної тари, шт.

    Від

    2

    до

    50

    включ.

    2

     

    Понад

    51

    »

    500

    »

    3

     

    »

    501

    »

    10000

    »

    5

     

    3.10 Під час одержання незадовільних результатів
    випробувань цукру, ві-дібраного відповідно до таблиць 1–4, хоча б за
    одним із показників якості, рішення про партію приймає замовник
    разом з виробником, у разі перевищення вмісту хоча б одного
    токсичного елементу партію бракують.

    3.11 Періодичність визначання фізико-хімічних
    показників цукру з виробництва:

    – у кристалічному цукрі – з кожного звареного апарату. В
    середній пробі за зміну і за декаду визначають всі показники згідно з діючою
    нормативною документацією;
    – у пресованому цукрі – кожні дві години з конвеєру відбирають пробу, в якій
    одразу визначають вміст вологи (експрес-методом), міцність, або тривалість
    розчинення у воді згідно з ГОСТ 12577. В середній пробі за зміну визначають
    органолептичні та решту фізико-хімічних показників, а в середній пробі за декаду
    всі фізико-хімічні показники згідно з діючою нормативною документацією.

    3.12 Періодичність визначання у цукрі встановлюють
    відповідно до МР 4.4.4-108 [ 1] : токсичних елементів – один раз у
    півроку, мікробіологічних показників – один раз у квартал.

    3.13 Токсичні елементи, мікробіологічні показники,
    радіонукліди та пестициди у цукрі-сирці тростинному визначають у
    кожній партії, що поступає на перероблення.

    3.14 Вміст токсичних елементів у цукрі білому і
    цукрі-сирці тростинному визначають згідно з ГОСТ 26927, ГОСТ 26930,
    ГОСТ 26932, ГОСТ 26933, ГОСТ 30178.

    3.15 Мікробіологічні показники у цукрі білому та
    цукрі-сирці тростинному визначають згідно з ДСТУ 4323, СанПиН
    42123-4940 [2].

    Аналіз на патогенні мікроорганізми проводять лабораторії, що
    мають відпо-відний дозвіл згідно з чинним законодавством України.

    3.16 Визначення вмісту пестицидів у цукрі-сирці
    тростинному проводять згідно з ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000 [3].

    3.17 Визначення вмісту радіонуклідів у цукрі-сирці
    тростинному проводять згідно з ГН 6.6.1.1-130 [4].

    3.18 Визначення маси нетто упакованого цукру
    здійснюється згідно з ДСТУ 4243.

    4 МЕТОДИ ВІДБИРАННЯ ПРОБ

    4.1 Засоби, матеріали та допоміжні пристрої

    Ваги лабораторні загального призначення 4-го класу точності з
    найбільшою границею зважування 5000 г згідно з ГОСТ 24104.
    Щуп мішочний.
    Пробовідбірник для сипучих продуктів.
    Ложка для відбирання точкових проб.
    Відро з кришкою.
    Банка з притертою пробкою або поліетиленовою кришкою.
    Пакети із поліетиленової плівки згідно з ГОСТ 10354 чи з поліпропіленової плівки
    згідно з ГОСТ 26996.
    Секундомір або годинник наручний або електронний згідно з ГОСТ 23350.

    Дозволено використовувати інші засоби, матеріали та допоміжні
    пристрої з технічними і метрологічними характеристиками не нижче зазначених.

    4.2 Відбирання проб цукру з виробництва

    4.2.1 Проби кристалічного цукру відбирають:

    – від кожного звареного апарату масою не менше ніж 1,0 кг у
    банку з кришкою з конвеєра у сушильному відділенні, що подає цукор у бункер. З
    відібраних проб після ретельного перемішування складають середні проби за зміну
    та за декаду, які зберігають у банках з кришкою або у поліетиленових пакетах.

    4.2.2 Проби пресованого цукру відбирають кожні дві
    години з конвеєра не менше ніж 100 г в банку з кришкою. З відібраних
    проб після ретельного перемішування складають середні проби за зміну
    та за декаду, які зберігають у банках з кришкою або у поліетиленових
    пакетах.

    4.3 Відбирання проб цукру, упакованого в мішки

    4.3.1 Із двох різних місць кожного мішка, взятого для
    контролю згідно з таблицею 2, відбирають точкові проби цукру. Маса точкової
    проби повинна бути не менше ніж 25 г.

    4.3.2 Відбирання проб кристалічного цукру, жовтого
    цукру проводять щупом або пробовідбірником. У тканинні мішки без
    укладання щуп вводять у цукор безпосередньо через тканину мішка, а в
    поліпропіленові мішки, тканинні мішки або поліпропіленові мішки з
    поліетиленовими мішками-укладками згідно з ДСТУ 3748, паперові
    п’ятишарові відкриті склеєні або клапанні мішки, один із шарів якого
    виготовлений з крафт-мішочного паперу, ламінованого поліетиленом,
    згідно з ГОСТ 2226, щуп або пробовідбірник вводять у цукор після
    розшивання мішків.

    4.4 Відбирання проб пресованого цукру, упакованого мішки

    4.4.1 Із кожного мішка, що входить у вибірку, обсяг якої
    зазначено в таблиці 3, ложкою відбираються точкові проби пресованого цукру масою
    не менше ніж 200 г після розшивання мішків.

    4.5 Відбирання проб цукру, упакованого в спеціалізовані
    контейнери для сипучих продуктів (м’які контейнери, „хопера”, трюми пароплавів)

    4.5.1 Відбирання проб проводять під час завантаження або
    під час виванта-ження квартами місткістю не менше ніж 100 г, рівними кількостями
    через однакові проміжки часу відбирають не менше 10 точкових проб цукру.

    4.6 Відбирання проб цукру в пачках (пакетах, пакетиках),
    упакованого в ящики, групове паковання та тару-обладнання

    4.6.1 Точкові проби цукру в пачках (пакетах), упакованого
    в ящики чи групове паковання відбирають після розпаковування ящиків чи групового
    паковання, відібраних згідно з 3.8. Від кожного ящика чи групового паковання, що
    входять у вибірку, відбирають дві пачки (пакети) масою 0,25 кг та 0,50 кг і одну
    пачку (пакет) масою 1,0 кг і 1,5 кг та 10 пакетиків масою нетто 0,005 кг до
    0,020 кг з цукром.

    З відібраних пачок (пакетів) відбирають ложкою точкові проби
    загальною масою не менше ніж 100 г, пакетики розривають.

    Дозволено відбирати точкові проби під час фасування із
    струменя цукру через рівні інтервали часу, але не рідше ніж через 1 – 2 год.

    4.6.2 З тієї самої вибірки від кожної одиниці
    транспортної тари відбирають чотири пачки (пакети) масою нетто 0,25
    кг та 0,50 кг і дві пачки (пакети) масою нетто 1,0 кг, одну пачку
    масою нетто 1,5 кг та 10 пакетиків цукру масою нетто від 0,005 кг до
    0,020 кг для визначення маси нетто.

    4.6.3 З тієї самої вибірки від кожної одиниці
    транспортної тари, обсяг якої зазначено визначають згідно з 3.10,
    відбирають дві пачки (пакети) масою нетто 0,5 кг і одну пачку масою
    нетто 1,0 кг для визначеня масової частки дріб’язку в пресованому
    цукрі.

    4.6.4 Від кожної одиниці тари-обладнання, що входять у
    вибірку, обсяг якої зазначено в таблиці 3, відбирають вісім пачок
    (пакетів) масою нетто 0,5 кг і чотири пачки (пакети) масою нетто 1,0
    кг для визначання органолептичних, фізико-хімічних і
    мікробіологічних показників та маси нетто; чотири пачки (пакети)
    масою нетто 0,5 кг та дві пачки (пакети) масою нетто 1,0 кг для
    визначання масової частки дріб’язку в пресованому цукрі.

    4.6.5 Визначання вмісту токсичних елементів для
    кристалічного та пресованого цукру здійснюють у пробах цукру, що
    відбирають за декаду.

    4.7 Відбір та готування проб для визначання
    мікробіологічних показників у цукрі здійснюють згідно з ГОСТ 26668 й
    ГОСТ 26669, готування проб для визначення токсичних елементів –
    згідно з ГОСТ 26929.

    4.8 Відібрані точкові проби цукру ретельно перемішують
    для складання об’єднаної проби масою не менше 2,0 кг для визначання
    органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників, а
    для визначання вмісту токсичних елементів – масою не менше 6,0 кг.
    Для кристалічного цукру в пакетиках масою нетто від 0,005 кг до
    0,020 кг дозволено відбирати об’єднану пробу масою 1,0 кг.

    4.9 Об’єднану пробу для визначання органолептичних,
    фізико-хімічних і мікробіологічних показників ділять на дві частини,
    одну з яких направляють до лабораторії для випробувань, іншу
    залишають для повторних випробувань у випадку виникнення
    розбіжностей в оцінці якості цукру. Строк зберігання такої проби – 3
    місяці.

    Об’єднану пробу для визначання токсичних елементів ділять на
    три частини, масою не менше 2,0 кг кожна, одну з яких залишають у заводській
    лабораторії, дві інші направляють для випробувань у випробувальну лабораторію.
    Строк зберігання проби – 3 місяці.

    4.10 Проби викладають у чисту суху скляну або
    поліетиленову тару з кришками або у поліетиленові пакети. Проби, які
    призначені для повторних випробувань, запечатують, пломбують,
    заливають парафіном, сургучом або стеарином.

    4.11 Проби маркують етикетками із зазначенням:



      • назви продукції;
      • назви підприємства-виробника, його адресу і телефон;

      • року виготовлення;
      • масу брутто, нетто транспортного засобу, кілограм;
      • дати
        і місця відбирання проб;
      • прізвищ осіб, що відбирали пробу, і їх підписів;

      • познаки відповідного стандарту на продукцію

    ДОДАТОК А
    (довідковий)

    Бібліографія

    1 МР 4.4.4-108-2004 “Періодичність контролю продовольчої
    сировини та харчових продуктів за показниками безпеки”, затверджені
    наказом Міністерства охорони здоров’я України № 329 від 2.07.2004.

    2 СанПиН 42-123-4940-88 Микробиологические нормативы и методы
    ана-лиза продуктов детского, лечебного и диетического питания и их компонентов (Мікробіологічні
    нормативи й методи аналізу продуктів дитячого, лікарського й диєтичного
    харчування та їх компонентів), затверджені Міністерством охорони здоров’я СРСР
    21.12.1988 р., № 42-123-4940-88

    3 ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 Допустимі дози, концентрації,
    кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових
    продуктах, по-вітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті,
    затверджені Пос-тановою Головного державного санітарного лікаря України від 20
    вересня 2001 р. № 137

    4 ГН 6.6.1.1-130-2006 Державні гігієнічні нормативи
    “Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Сs і 90Sr у
    продуктах харчування та питній воді”, затверджені наказом Міністерства охорони
    здоров’я України 03.05.2006 р., № 256


    УКНД 67.180.10


    Ключові слова: білий цукор, жовтий цукор, цукор-сирець, правила
    приймання, метод, партія, відбирання проб, вибірка, точкова проба,
    об’єднана проба, показник


     

    Директор УкрНДІЦП В.О.Штангеєв
    Зав.лабораторією стандартизації і готової продукції С. Вичерова
    Науковий співробітник Т.Р.Карпова

    Перегляди: 0