ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ ЦУКОР ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ ТА МЕТОДИ ВІДБИРАННЯ ПРОБ ДСТУ Видання офіційне Київ Держспоживстандарт України 2007 ПЕРЕДМОВА 1 Розроблено: Технічний комітет № 56 “Цукор і крохмалепатокові продукти”, Розробники: В. Штангеєв, С. Вичерова, Т. Карпова 2 Прийнято та надано чинності: наказом Держспоживстандарту України № від 3 НА ЗАМІНУ ДСТУ 3824-98
Право власності на цей документ належить державі. Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково на Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту
ЗМІСТ 1 Сфера застосування . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ ЦУКОР. Правила приймання та методи відбирання проб САХАР. Правила приемки и методы отбора проб SUGAR. The regulations for acceptance and the sampling methods Чинний від_______________ 1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ Цей стандарт поширюється на цукор білий (кристалічний та 2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи: ДСТУ 3748-98 Мішки для цукру. Технічні умови 3 ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ 3.1 Цукор приймають партіями.Партією вважають кількість цукру однієї назви, одного виду, Маса партії під час відвантаження повинна бути: – для білого, жовтого та іншого виду цукру в тарі не більше 3.2 Документ про якість повинен містити:
3.3 Контролю якості пакування і транспортногомаркування підлягає кожна одиниця транспортної тари, що входить у партію. 3.4 Якість цукру у пошкодженій траспортній таріперевіряють окремо і результати випробувань поширюють тільки на продукцію в цій тарі. 3.5 Для контролю відповідності показників якості цукрувимогам норма-тивної документації застосовують вибіркові методи контролю. Обсяг вибірок уста-новлюють згідно з ГОСТ 18242. Відбирання одиниць транспортної тари у вибірку здійснюють випадковим способом згідно з ГОСТ 18321. 3.6 Для контролю маси нетто цукру, упакованого вмішки, визначають обсяг вибірки за таблицею 1, застосовуючи одноступеневий нормальний вид контролю з рівнем контролю ІІ (два). Таблиця 1
Контроль маси нетто проводять шляхом зважування окремих 3.7 Для контролю органолептичних, фізико-хімічних імікробіологічних по-казників цукру, упакованого в мішки, визначають обсяг вибірки за таблицею 2, застосовуючи одноступеневий нормальний вид контролю з рівнем контролю І (один). Таблиця 2
Для контролю органолептичних, фізико-хімічних і 3.8 Для контролю маси нетто пачок (пакетів) з цукром,органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників цукру, упакованого в ящики, групове пакування, тару-обладнання, визначають обсяг вибірки за таблицею 3, застосовуючи одноступеневий нормальний вид контролю з спеціальним рівнем S-3. Таблиця 3
Для контролю маси нетто, органолептичних та фізико-хімічних 3.9 Для контролю масової частки дріб’язку впресованому цукрі визначають обсяг вибірки за таблицею 4, застосовуючи одноступеневий нормальний вид контролю із спеціальним рівнем S-1. Таблиця 4
3.10 Під час одержання незадовільних результатіввипробувань цукру, ві-дібраного відповідно до таблиць 1–4, хоча б за одним із показників якості, рішення про партію приймає замовник разом з виробником, у разі перевищення вмісту хоча б одного токсичного елементу партію бракують. 3.11 Періодичність визначання фізико-хімічнихпоказників цукру з виробництва: – у кристалічному цукрі – з кожного звареного апарату. В 3.12 Періодичність визначання у цукрі встановлюютьвідповідно до МР 4.4.4-108 [ 1] : токсичних елементів – один раз у півроку, мікробіологічних показників – один раз у квартал. 3.13 Токсичні елементи, мікробіологічні показники,радіонукліди та пестициди у цукрі-сирці тростинному визначають у кожній партії, що поступає на перероблення. 3.14 Вміст токсичних елементів у цукрі білому іцукрі-сирці тростинному визначають згідно з ГОСТ 26927, ГОСТ 26930, ГОСТ 26932, ГОСТ 26933, ГОСТ 30178. 3.15 Мікробіологічні показники у цукрі білому тацукрі-сирці тростинному визначають згідно з ДСТУ 4323, СанПиН 42123-4940 [2]. Аналіз на патогенні мікроорганізми проводять лабораторії, що 3.16 Визначення вмісту пестицидів у цукрі-сирцітростинному проводять згідно з ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000 [3]. 3.17 Визначення вмісту радіонуклідів у цукрі-сирцітростинному проводять згідно з ГН 6.6.1.1-130 [4]. 3.18 Визначення маси нетто упакованого цукруздійснюється згідно з ДСТУ 4243. 4 МЕТОДИ ВІДБИРАННЯ ПРОБ 4.1 Засоби, матеріали та допоміжні пристрої Ваги лабораторні загального призначення 4-го класу точності з Дозволено використовувати інші засоби, матеріали та допоміжні 4.2 Відбирання проб цукру з виробництва 4.2.1 Проби кристалічного цукру відбирають:– від кожного звареного апарату масою не менше ніж 1,0 кг у 4.2.2 Проби пресованого цукру відбирають кожні двігодини з конвеєра не менше ніж 100 г в банку з кришкою. З відібраних проб після ретельного перемішування складають середні проби за зміну та за декаду, які зберігають у банках з кришкою або у поліетиленових пакетах. 4.3 Відбирання проб цукру, упакованого в мішки 4.3.1 Із двох різних місць кожного мішка, взятого дляконтролю згідно з таблицею 2, відбирають точкові проби цукру. Маса точкової проби повинна бути не менше ніж 25 г. 4.3.2 Відбирання проб кристалічного цукру, жовтогоцукру проводять щупом або пробовідбірником. У тканинні мішки без укладання щуп вводять у цукор безпосередньо через тканину мішка, а в поліпропіленові мішки, тканинні мішки або поліпропіленові мішки з поліетиленовими мішками-укладками згідно з ДСТУ 3748, паперові п’ятишарові відкриті склеєні або клапанні мішки, один із шарів якого виготовлений з крафт-мішочного паперу, ламінованого поліетиленом, згідно з ГОСТ 2226, щуп або пробовідбірник вводять у цукор після розшивання мішків. 4.4 Відбирання проб пресованого цукру, упакованого мішки 4.4.1 Із кожного мішка, що входить у вибірку, обсяг якоїзазначено в таблиці 3, ложкою відбираються точкові проби пресованого цукру масою не менше ніж 200 г після розшивання мішків. 4.5 Відбирання проб цукру, упакованого в спеціалізовані 4.5.1 Відбирання проб проводять під час завантаження абопід час виванта-ження квартами місткістю не менше ніж 100 г, рівними кількостями через однакові проміжки часу відбирають не менше 10 точкових проб цукру. 4.6 Відбирання проб цукру в пачках (пакетах, пакетиках), 4.6.1 Точкові проби цукру в пачках (пакетах), упакованогов ящики чи групове паковання відбирають після розпаковування ящиків чи групового паковання, відібраних згідно з 3.8. Від кожного ящика чи групового паковання, що входять у вибірку, відбирають дві пачки (пакети) масою 0,25 кг та 0,50 кг і одну пачку (пакет) масою 1,0 кг і 1,5 кг та 10 пакетиків масою нетто 0,005 кг до 0,020 кг з цукром. З відібраних пачок (пакетів) відбирають ложкою точкові проби Дозволено відбирати точкові проби під час фасування із 4.6.2 З тієї самої вибірки від кожної одиницітранспортної тари відбирають чотири пачки (пакети) масою нетто 0,25 кг та 0,50 кг і дві пачки (пакети) масою нетто 1,0 кг, одну пачку масою нетто 1,5 кг та 10 пакетиків цукру масою нетто від 0,005 кг до 0,020 кг для визначення маси нетто. 4.6.3 З тієї самої вибірки від кожної одиницітранспортної тари, обсяг якої зазначено визначають згідно з 3.10, відбирають дві пачки (пакети) масою нетто 0,5 кг і одну пачку масою нетто 1,0 кг для визначеня масової частки дріб’язку в пресованому цукрі. 4.6.4 Від кожної одиниці тари-обладнання, що входять увибірку, обсяг якої зазначено в таблиці 3, відбирають вісім пачок (пакетів) масою нетто 0,5 кг і чотири пачки (пакети) масою нетто 1,0 кг для визначання органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників та маси нетто; чотири пачки (пакети) масою нетто 0,5 кг та дві пачки (пакети) масою нетто 1,0 кг для визначання масової частки дріб’язку в пресованому цукрі. 4.6.5 Визначання вмісту токсичних елементів длякристалічного та пресованого цукру здійснюють у пробах цукру, що відбирають за декаду. 4.7 Відбір та готування проб для визначаннямікробіологічних показників у цукрі здійснюють згідно з ГОСТ 26668 й ГОСТ 26669, готування проб для визначення токсичних елементів – згідно з ГОСТ 26929. 4.8 Відібрані точкові проби цукру ретельно перемішуютьдля складання об’єднаної проби масою не менше 2,0 кг для визначання органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників, а для визначання вмісту токсичних елементів – масою не менше 6,0 кг. Для кристалічного цукру в пакетиках масою нетто від 0,005 кг до 0,020 кг дозволено відбирати об’єднану пробу масою 1,0 кг. 4.9 Об’єднану пробу для визначання органолептичних,фізико-хімічних і мікробіологічних показників ділять на дві частини, одну з яких направляють до лабораторії для випробувань, іншу залишають для повторних випробувань у випадку виникнення розбіжностей в оцінці якості цукру. Строк зберігання такої проби – 3 місяці. Об’єднану пробу для визначання токсичних елементів ділять на 4.10 Проби викладають у чисту суху скляну абополіетиленову тару з кришками або у поліетиленові пакети. Проби, які призначені для повторних випробувань, запечатують, пломбують, заливають парафіном, сургучом або стеарином. 4.11 Проби маркують етикетками із зазначенням:
ДОДАТОК А Бібліографія 1 МР 4.4.4-108-2004 “Періодичність контролю продовольчої 2 СанПиН 42-123-4940-88 Микробиологические нормативы и методы 3 ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 Допустимі дози, концентрації, 4 ГН 6.6.1.1-130-2006 Державні гігієнічні нормативи УКНД 67.180.10 Ключові слова: білий цукор, жовтий цукор, цукор-сирець, правилаприймання, метод, партія, відбирання проб, вибірка, точкова проба, об’єднана проба, показник
Директор УкрНДІЦП В.О.Штангеєв |