Головна Економіка і аграрна політика Механізм мінімальних цін зупинить експорт зерна з України, – УЗА

Механізм мінімальних цін зупинить експорт зерна з України, – УЗА

Global food; Shutterstock ID 350905739; PO: aaF

Українська зернова асоціація вважає, що запровадження так званого механізму мінімальних цін, приведе до значного падіння експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробників. Про це йдеться в заяві об’єднання, передає «ПроАгро Груп».

УЗА закликала президента та уряд призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на сільськогосподарську продукцію, оскільки це вкрай негативно вплине на здатність експортерів виконувати зобов’язання, підриває довіру міжнародних партнерів до українських контрагентів, ускладнить планування та фінансування експортної діяльності та водночас знизить конкурентоспроможність українських товарів на світових ринках.

«Сьогодні ринок зерна є висококонкурентним, що означає, що трейдери та експортери пропонують  виробникам найвищу можливу ціну, яка корелюється із ціною на світовому ринку з урахуванням вартості логістики та страхування. Якщо мінімальні ціни не відповідатимуть світовим ціновим трендам, це знищить конкуренцію на українському ринку зерна і призведе до його надмірної зарегульованості та створить нові широкі можливості для корупції», – зазначили в асоціації.

В УЗА попередили, що запровадження мінімальних експортних цін поставить під ризик половину українського експорту, що в умовах війни та недостатності власних податкових надходжень рівноцінно економічному колапсу та повному знищені здатності самостійно фінансувати українських військових.

Також, на думку експертів, впровадження мінімальних цін фактично знищить систему форвардних контратків і приведе до невизначеності на ринку стосовно виконання зобов’язань експортерами і на купівлю зерна. Як відомо, багато виробників укладають з експортерами форвардні угоди на майбутній врожай по визначеній ціні.  Без форвардних контрактів товаровиробники будуть позбавлені джерел фінансування своєї діяльності, а експортери не матимуть впевненості щодо майбутніх цін та обсягів продажів, що ускладнюватиме планування виробництва та експорту.

«УЗА наголошує, що запровадження мінімальних цін на експорт сільськогосподарської продукції вкрай негативно вплине на обсяги експорту з України та на фінансове становище товаровиробника. В умовах війни, коли велика частина економіки не працює, це фактично знищить залишки економіки, яка ще приносить доходи та валютну виручку, за допомогою яких Україна може фінансувати свою армію», – йдеться в заяві.

Перегляди: 126