Головна Новини Ринок України Посівні площі на Сумщині цьогоріч скоротилися на 4%

Посівні площі на Сумщині цьогоріч скоротилися на 4%

На Сумщині у 2024 році посівні площі для вирощування сільськогосподарських культур скоротилися на 4%.

Про це повідомив на сайті Сумської ОВА директор департаменту агропромислового комплексу Олександр Маслак, передає «ПроАгро Груп»  з посиланням на «Укрінформ».

За його словами, через відсутність можливості безпечно проводити роботи на всій території Сумської області, у цьому році посівні площі для вирощування сільськогосподарських культур порівняно із минулим роком скоротились на 4% і становлять 1,032 млн га.

Як відзначив Маслак, серед найпопулярніших культур, які вирощуються на Сумщині, нині є пшениця, кукурудза на зерно, соняшник, соя та ріпак.

«За підсумками посівної кампанії посівна площа під пшеницю в Сумській області становить 167,5 тис. га, це на 2% більше за показник минулого року. В свою чергу скоротились площі під зерно і кукурудзу, вони становлять 258,7 тис. гектарів. Загалом зернових та зернобобових культур посіяно на площі 478 тис. гектарів, що на 8% менше, ніж торік», – розповів Маслак.

Ще 455,9 тисячі га земель сільськогосподарського призначення цьогоріч засіяли олійними культурами, зокрема соняшником, соєю, ріпаком.

«При цьому посівна площа соняшнику зменшилася до 169,2 тис. гектарів. У свою чергу площа сої збільшилася до 220,2 тис. гектарів, ріпаку – до 66,5 тис. гектарів», – зазначив Маслак.

За словами директора департаменту АПК, на відповідне формування структури посівних площ в Сумській області вплинула кон’юнктура світового та вітчизняного аграрного ринків.

«У 2024 році сільгосптоваровиробники і підприємства галузі рослинництва Сумщини експортували свою продукцію у 6 країн світу. Зокрема сою до Туркменістану, просо – в Італію, соняшникову олію в Польщу, шрот соняшниковий експортували до Польщі, Угорщини, Румунії, Литви», – додав Маслак.

Перегляди: 229