Виробництво борошна в Україні в першій половині 2020/21 МР скоротилось порівняно з аналогічним періодом минулого сезону на 19,5% – до 656,3 тис. тонн. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на дані Спілки “Борошномели України”.
При цьому частка виробництва провідних виробників у загальному обсягу зросла. Так, перша десятка борошномельних підприємств у липні-грудні 2020/21 МР виробила 344,8 тис. тонн борошна, що становить 52,6% від його загального виробництва в країні. У першій половині минулого сезону вони виробили 399,6 тис. тонн, що становило 49,1% від загального виробництва.
Назва підприємства |
Вироблено борошна в липні-грудні МР, тонн |
|||
2020/21 |
2019/20 |
2018/19 |
||
1 |
Вінницький КХП №2 |
67 227 |
90 248 |
62 303 |
2 |
“Дніпромлин” |
56 670 |
50 545 |
53 101 |
3 |
“Столичний млин” |
40 504 |
50 941 |
50 835 |
4 |
ПКФ “Рома” |
37 365 |
40 716 |
43 474 |
5 |
Новопокровський КХП |
33 007 |
28 319 |
28 860 |
6 |
“Хмельницьк-млин” |
29 109 |
34 034 |
37 480 |
7 |
ТД “Зернарі” |
32 357 |
23 418 |
12 028 |
8 |
“Енпіль” |
26 865 |
16 825 |
26 865 |
9 |
“Рівне-борошно” |
16 456 |
15 977 |
15 515 |
10 |
“Запоріжмлин” |
15 685 |
14 698 |
15 685 |
Загалом ТОП-10, тис. тонн |
344,8 |
399,6 |
364,7 |
|
– до загального виробництва |
52,6% |
49,1% |
42,2% |
|
Всього по Україні, тис. тонн |
656,3 |
814,8 |
865,8 |
В спілці зауважили, що у грудні 2020 року обсяги виробництва борошна в Україні почали дещо зростати, що надає оптимізму і дозволяє сподіватись на повернення борошномельної галузі до стану, в якому вона перебувала до початку пандемії.”Зменшення обсягів виробництва практично не змінило ступінь присутності найбільших виробників на українському ринку. І гравці практично ті самі, за традицією очолювані Вінницьким КХП №2, і виробляють вони приблизно половину всього офіційного українського борошна”, – зазначив голова ревізійної комісії ГС “Борошномели України” Сергій Сакіркін.
В спілці зауважили, що у грудні 2020 року обсяги виробництва борошна в Україні почали дещо зростати, що надає оптимізму і дозволяє сподіватись на повернення борошномельної галузі до стану, в якому вона перебувала до початку пандемії.