Головна Війна проти України Російська блокада українського зерна – це воєнний злочин

Російська блокада українського зерна – це воєнний злочин

зерно насипом

Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики й безпеки Жозеп Борель знову наголосив на відповідальності росії за брак харчів у світі, спричинений російською війною проти України і зокрема блокадою українських портів на Чорному морі.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос Америки».

Борель сказав у понеділок 20 червня, що намагання розблокувати транспортування зерна з України стали однією з тем переговорів міністрів закордонних справ країн ЄС 20 квітня в Люксембурзі.

«Ми закликаємо росію розблокувати порти… Це немислимо. Неможливо уявити собі, що мільйони тонн пшениці залишаються заблоковані в Україні, тоді як люди у світі потерпають від голоду», – сказав представник ЄС.

Він категорично відкинув заяви москви, що проблеми на міжнародному ринку з постачанням збіжжя, а також добрив, спричинені міжнародними санкціями, наголосивши, що Євросоюз не накладав санкцій на аграрний сектор росії.

«Це справжній воєнний злочин, тому я не можу собі уявити, щоб це далі тривало», – заявив Борель.

Європейський Союз навесні оголосив програму сприяння експорту українського збіжжя через територію сусідніх європейських держав, але фахівці кажуть, що залізничні та інші перевезення зараз здатні охопити лише близько 20% обсягів, які могли перевозити великі морські вантажні судна.

Перегляди: 7