Головна Війна проти України Зернова угода: що буде з експортом українського зерна?

Зернова угода: що буде з експортом українського зерна?

Російський диктатор Путін намагається виставляти умови для продовження зернової угоди. Тим часом Туреччина запевняє, що суховантажі під її прапором продовжать вивозити сільгосппродукцію з України попри призупинення участі РФ у зерновій угоді. А президент України Володимир Зеленський закликає створити надійний та довгостроковий захист «зерновому коридору». Як події можуть розвиватись далі?

Аналітик українського аграрного ринку, заступник директора «ПроАгро Груп» Марія Колесник вважає, що є два найбільш реалістичні варіанти розвитку подій. І обидва, наголошує вона, залежать не від України.

«Перший варіант базується насамперед на позиції Туреччини (меншою мірою – ООН). Ердоган явно зацікавлений у тому, щоб зерновий коридор працював. Тим самим наголошує на значущості Туреччини в регіоні. І, як на мене, Анкара продовжуватиме діяти саме в такому ключі. Це є позитивним для нас сценарієм. Україна тоді продовжить експорт морем (сушею ми не зможемо перевозити такі обсяги), наші партнери й надалі отримуватимуть зерно, ціни на нього опустяться (після заяви РФ про призупинення операції вони пішли вгору)», – розповіла Марія Колесник виданню «Коментарі».

Другий приведений нею сценарій – негативний, якщо країна-агресор почне бити по наших портах.

«Не думаю, що росіяни атакуватимуть кораблі, які йдуть зерновим коридором під юрисдикцією Туреччини, або просто в нейтральних водах. Але є загроза завдання ударів по кораблях, коли вони завантажуватимуться в українських портах або перебуватимуть у наших водах. Це відлякуватиме як власників суден, так і тих, хто хоче придбати українське зерно. Від нинішньої Росії очікується будь-яких неадекватних кроків. А те, що міжнародне співтовариство зважиться на військові конвої для зернового коридору, я сумніваюся», – зазначила експерт.

Перегляди: 2