Головна Економіка і аграрна політика П’ять країн ЄС пропонують розширити заборону на імпорт агропродукції з України

П’ять країн ЄС пропонують розширити заборону на імпорт агропродукції з України

Міністри сільського господарства п’яти країн Європейського Союзу — Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії — пропонують Європейській комісії розширити перелік продукції з України, забороненої для імпорту.

Про це повідомила Polska Agencja Prasowa, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Hromadske.

Зокрема, ці країни просять поширити заборону імпорту на соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м’які фрукти, яйця, м’ясо, молоко та молочні продукти. Крім того, очільники міністерств закликали продовжити дію обмежувальних заходів після закінчення режиму скасування мит на товари з України, що відбудеться в червні 2023 року.

«Скасування цих заходів можна розглядати лише після відновлення ринкової рівноваги в прикордонних або прилеглих державах-членах», – йдеться у спільному листі міністрів.

Вони пояснили, що імпорт сільськогосподарської продукції з України «спричиняє серйозні ринкові збурення та завдає шкоди сільгоспвиробникам ЄС», особливо в країнах, які межують із Україною або розташовані неподалік.

«Для нас неприйнятна ситуація, коли весь тягар збільшення імпорту ліг лише на кілька країн-членів ЄС», — зазначили представники п’яти країн.

Також очільники міністерств додали, що пропозиції, представлені на цей час Єврокомісією щодо розв’язання проблеми, недостатні. Крім того, вони вимагають негайно запровадити другий пакет допомоги європейським фермерам, які зазнали збитків через імпорт із України.

«Забезпечення жорсткого санітарного контролю та контролю якості імпорту з України мають і надалі залишатися пріоритетом», — наголошується у листі.

Як повідомлялося, Єврокомісія надіслала листи п’ятьом країнам — Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччині та Угорщині — з пропозиціями щодо розв’язання проблем імпорту українського зерна. Зокрема, Єврокомісія вирішила виділити додаткові 100 мільйонів євро допомоги фермерам, які зазнали збитків.

Перегляди: 3