Головна Економіка і аграрна політика Реальний ВВП у I кварталі зріс на 2,4% – Мінекономіки

Реальний ВВП у I кварталі зріс на 2,4% – Мінекономіки

Реальний ВВП у І кварталі 2023 року в порівнянні з IV кварталом 2022-го зріс на 2,4%, повідомляє «ПроАгро Груп» із посиланням на прес-службу Мінекономіки.

«Економіка України адаптується та відновлюється швидшими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни. І це підтверджується зростанням реального ВВП, сезонно скоригованого у I кварталі 2023 порівняно із 4-м кварталом 2022-го на 2,4%», – зазначила перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона зауважила, що підтримкою для бізнесу та населення лишаються заходи уряду щодо стабілізації ситуації в енергетиці та розв’язанні логістичних проблем, у тому числі з доступом до окремих морських портів у межах «зернової угоди».

Покращенню ситуації сприяє й реалізація програм відновлення та підтримки підприємств, які полегшують доступ до фінансових ресурсів, зокрема, програми «Доступні кредити 5-7-9%» та грантових програм під загальною назвою «єРобота». В тому числі завдяки міжнародній допомозі, яку надають країни партнери, що в комплексі підживлює стриманий оптимізм у суб’єктів економічної діяльності.

Але в той же час, зауважила Свириденко, військова агресія продовжує формувати нові шоки та випробування для українського народу. Спостерігалась затримка роботи зернового коридору, експортери відчували на собі обмежувальні заходи з боку країн сусідів на імпорт та транзит українських сільськогосподарських товарів, до них додаються наразі наслідки терористичного акту – руйнування Каховської ГЕС.

Уряд у таких складних обставинах продовжує активно знаходити шляхи розв’язання проблем, приймати заходи для подолання негативних наслідків та забезпечення умов розвитку економіки для посилення руху в напрямку перемоги. В Мінекономіки поінформували, що завдяки цьому у другому кварталі також спостерігається позитивна динаміка ВВП.

Перегляди: 3