Головна Ринок України Експорт/імпорт Україна може розпочати експорт біометану в листопаді

Україна може розпочати експорт біометану в листопаді

Україна може розпочати експорт біометану в Європу у листопаді після достатнього накопичення запасів у сховищах та належної підготовки персоналу.

Про це заявив голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Він повідомив, що зараз в Україні є 7 біометанових заводів, які планують запуститися до кінця 2024 року. Із них два виробляють зріджений біометан і не потребують підключення до ГТС.

«А 5 будуть підключатися до газових мереж: один – до «Оператора ГТС України», чотири – до розподільних мереж. Наскільки знаю, найбільш готові два із тих заводів, що підключатимуться до розподільних мереж», – зауважив Гелетуха.

За його оцінкою, всі 7 біометанових заводів, які планують розпочати роботу, можуть виробляти 111 млн. кубометрів газу на рік. Ті два заводи, які найбільш готові до початку роботи, можуть виробляти загалом 6 млн. кубометрів біометану на рік.

Експерт зауважив, що наразі рано робити прогнози на 2025 рік щодо розвитку біометанового виробництва, адже потенційні інвестори чекатимуть на перші результати експорту біометану.

Перегляди: 11