Запровадження в Україні карантинних заходів, пов’язаних із коронавірусом COVID-19, суттєво впливатиме на сектор агропродовольчих товарів навіть після пом’якшення та повного скасування карантину. Зниження попиту торкнеться груп дорогих товарів та товарів з високою доданою вартістю, вважає старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, к.е.н. Ярослав Навроцький.
Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua, йдеться, зокрема, про виробництво м’яса, у першу чергу, великої рогатої худоби як найбільш дорогий вид м’ясної продукції, ціни на який невпинно збільшуються. Якщо у квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) у роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то у січні 2020 року вона підвищилася до 143,96 грн/кг (+6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2 % – до 157,22 грн/кг.
У ситуації, що склалася, найбільш перспективним виглядає сектор птахівництва, оскільки м’ясо курятини поки що найбільш дешеве.
Також можуть постраждати сегменти молочної галузі, що виробляють дорогі сири та інші не дешеві молочні продукти високої якості.