Фінанси та податки в агробізнесі 2019

V конференція

Фінанси та податки в агробізнесі

“ПроАгро Груп” зібрала провідних українських фінансистів на V щорічній конференції “Фінанси та податки в агробізнесі”

Група Компаній “ПроАгро Груп” 26 вересня 2019 року провела в Києві V щорічну конференцію “Фінанси та податки в агробізнесі”, яка традиційно стала майданчиком для обговорення найбільш важливих для аграрних фінансистів проблем, обміну думками та професійної дискусії.

Цього року захід відбувся на території бутик-готелю “Воздвиженський” – неймовірно елегантного та затишного місця, атмосферність якого сприяла налагодженню комунікації між учасниками конференції та неформальному спілкуванню.

Конференція “Фінанси та податки в агробізнесі 2019” складалась із двох тематичних блоків, які майстерно модерували Юрій Циганок, керівник Центру податкової і бухгалтерської експертизи компанії ЛІГА:ЗАКОН, та Олег Пивовар, фінансовий директор компанії CORETEKA. Крім цього, модератори допомагали підтримувати активну дискусію в ході круглих столів, які відбувались після кожної тематичної панелі з доповідями.

Темою першої панелі доповідей стали “Фінанси та податки в агробізнесі”. У межах цієї панелі голова Податкового комітету Громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, managing partner в CROWE A&A UKRAINE Ольга Богданова розповіла про те, чого українським аграріям слід чекати від змін у Податковому кодексі. Вона детально розібрала всі важливі пункти законопроекту про зміни до Податкового кодексу та зробила акцент на тому, що вони означатимуть для бізнесу.

Практичні кейси ефективного застосування фінансових інструментів представили фінансовий директор компанії UKRAVIT Олександр Ільїн і спеціаліст з фінансового сектору Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Кирило Мухомедзянов. За словами Олександра Ільїна, компанія UKRAVIT постійно вдосконалює свою програму UKRAVIT Fіnance та збільшує кількість фінансових партнерів для того, щоб надати максимально лояльні умови для українських агровиробників.

Водночас Кирило Мухомедзянов розповів про запровадження фінансових розписок в Україні та переваги такого фінансового інструменту для агровиробників. Він підкреслив, що хоча цей інструмент був створений для малого і середнього бізнесу, зараз ним користуються і великі агровиробники. Зокрема, з початку запровадження програми вже видано понад 2 тис. аграрних розписок на суму $574 млн.

Про те, де взяти гроші на купівлю землі розповіла адвокат та експерт з міжнародного корпоративного права Юлія Курило. Експертка зробила акцент на вузькі моменти залучення зовнішнього інвестування та розповіла про те, як це правильно робити. За її словами, підготовка до залучення зовнішніх інвестицій полягає у складанні бізнес-плану, аудиту корпоративної структури та структури активів, аудиту бухгалтерії, аудиту судових процесів, договорів і позабалансових зобов’язань, а також аудиту IP та HR. Саме підготовка бізнес-плану та аудит є елементами успішної інвестиційної стратегії агрокомпанії.

Олександр Наконечний, адвокат, керівник практики податкового та митного права у своїй доповіді розповів про позапланові документальні податкові перевірки та дав кілька порад аграрним компаніям, як від них захиститись. За його словами, 80% рішень, які приймаються податковими органами, стосуються проблемних контрагентів. Тобто робота з такими недобросовісними контрагентами може спричинити для чесного аграрного бізнесу багато проблем і податкових штрафів.

За словами директора Центру земельного права OPEN KNOWLEDGE Віктора Кобилянського, запровадження ринку землі в Україні принесе з собою величезні зміни, до яких потрібно бути готовими всім, а особливо фінансистам. Він підкреслив, що відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року спричинить збільшення розміру орендної плати в Україні через зростання попиту, зменшення пропозиції та альтернативний варіант оцінки оренди. Крім цього, наслідком ринку землі стануть додаткові витрати на збереження земельного банку, зростання операційних витрат і необхідність додаткових ресурсів на консолідацію земель.

Під час другої панелі “Діджиталізація фінансів і обліку в агрокомпаніях” керівник відділу бухгалтерського обліку та аудиту фінансової служби агробізнесу компанії Kernel Михайло Голубаха розповів про те, як впровадження електронного документообігу допомагає аграрним компаніям оптимізувати свою роботу. Спікер детально розповів про проходження шляху від виникнення ідеї ведення електронного документообігу до його запровадження. Він підкреслив, що економічний ефект впровадження ЕДО складається з двох ключових компонентів: прямої економії витрат (на бумагу і канцтовари, офісну техніку, кур’єрські послуги тощо) і непрямого ефекту, що полягає в підвищенні продуктивності та економії часу.

Керівник інноваційного напрямку компанії CORETEKA Олексій Мосьпан розповів що таке діджиталізація та які перспективи очікують на аграрні компанії, які підуть цим шляхом. За його словами, основною проблемою під час упровадження діджиталізації є неправильне налаштування програмного забезпечення, що спричиняє втрату часу та прибутку. Експерт на прикладі реальної компанії розповів про процес діджиталізації бізнес-процесів та проблеми, які вона дозволила вирішити.

Founder & CEO автоматизованого сервісу аудиту земельних ділянок FEODAL.online Андрій Дем’янович розповів про те, як без зайвих розмов про погоду швидко зібрати інформацію про земельний банк компанії для її фінансування. За його словами, сервіс FEODAL.online наділений усім потрібним функціоналом зі збору та підготовки потрібної інформації про земельні ділянки. Завдяки цьому сервісу можна швидко провести автоматизований аудит земельних ділянок, відслідковувати ситуацію у конкурентів і захиститись від рейдерської реєстрації прав на земельні ділянки. Також сервіс дозволяє швидко провести нормативно-грошову оцінку землі, що стало особливо актуальним на початку 2019 року.

Про те, як використання ІТ-сервісів допомагає аграрним компаніям під час бюджетування та контролю цін на продаж сільгосппродукції розповів засновник онлайн сервісу Zernotorg.ua Олександр Мащенко. За його словами, сьогодні інтернет-сервіси беруть на себе кропітку роботу збору і аналізу даних і допомагають тримати руку на пульсі цін на агропродукцію, не витрачаючи половину свого часу на прямі контакти з ринком. Зокрема, сервіс Zernotorg.ua щодня збирає сотні цін попиту по всій Україні, за допомогою сервісу Zernovoz.ua розраховує доставку і її вартість, розраховує маржу сільгосппродукції по кожній угоді та вибирає найвигідніші варіанти.

Організатори V щорічної конференції “Фінанси та податки в агробізнесі” дякують усім учасникам, спікерам та партнерам заходу і щиро сподіваються на нові зустрічі на своїх професійних подіях!

Новости мероприятия

“ПроАгро Груп” зібрала провідних українських фінансистів на V щорічній конференції “Фінанси та податки в агробізнесі”

Як під фінансування швидко зібрати інформацію про земельний банк компанії без розмов “про погоду”

Залучення зовнішнього інвестування. Де взяти гроші на купівлю землі?

Використання ІТ сервісів при бюджетуванні та контролі цін продажу сільгосппродукції

Підготовка до ринку землі. До чого готуватися фінансистам. Поради від OPEN KNOWLEDGE

Достовірність та відкритість фінансової та нефінансової інформації підприємств на V конференції “Фінанси та податки в агробізнесі”

АЛЕКСАНДР ИЛЬИН: Мы постоянно совершенствуем UKRAVIT Finance для удобства наших клиентов

UKRAVIT Fіnance оновила умови і розширила список фінансових партнерів

Запрошуємо на V Аграрну Конференцію “Фінанси та податки в агробізнесі” 26.09.2019р.