Огляд світових ринків від 20.04.2018: американсько-китайське протистояння розвертає зернові вантажі

    Кукурудза

    Торгівельна сесія четверга на Чиказькій товарній біржі закрилась зменшенням ціни на 0,36 долара США за тонну кукурудзи, що дорівнює зменшенню на 0,24% відносно вчорашніх котирувань. Згідно з тижневим експортним звітом USDA за тиждень, який закінчився 12 квітня, обсяг американського експорту зерна старого врожаю склав 1,09 млн тонн, перевищивши попередні очікування ринку. Даний показник на 29,97% більший, показника минулого тижня та 47,92% ніж за аналогічний період рік тому. Продажі американської кукурудзи нового врожаю були зафіксовані в обсязі у 112,22 тис. тонн. Відвантаження кукурудзи за минулий тиждень склали 1,59 млн тонн, що на 16,6% менше, ніж тиждень тому, але на 48% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

    Китай продавав 2,70 млн тонн кукурудзи з державних резервів у четвер, що становить 91,15% із запропонованого об’єму.

    Зернова біржа Буенос-Айресу повідомляє, що урожай кукурудзи в Аргентині зібрано на 29,5% посівних площ, що нижче середнього за останні п’ять років показника у 24,1%.

    Сорго

    За даними експортних перевірок Міністерства сільського господарства США, нараз в рейді перебуває двадцять суден, що містять понад 1,2 млн тонн сорго походженням з США. Як повідомила агенція Reuters, вартість американського сорго, завантаженого на ці судна складає понад 216 мільйонів доларів. Стало відомо, що принаймні п”ять з них змінили курс в зв’язку з оголошенням Китаєм у вівторок, 17 квітня, нових митних тарифів на сорго з США.

    П”ять партій, які повинні були доставити сорго в Китай, при завантаженні на узбережжі штату Техас в експортних терміналах, що належать продавцям зерна Cargill Inc або Archer Daniels Midland Co змушені були сплатити величезний мито, яке може призвести до нерентабельності цієї експортної операції.

    Нагадаємо, Пекін оголосив у вівторок, що зернотрейдери повинні будуть сплатити мито на суму 178,6% від вартості партії сорго при поставках зі Сполучених Штатів. За інформацією з трейдерських джерел, компанії Cargill та ADM, з високою ймовірністю, мають більшу частину зерна у тих партіях зерна, які зараз знаходяться на воді. Водночас на прохання Thomson Reuters компанія Cargill відмовилася підтвердити, інформацію яке зерно знаходиться на суднах, кінцеві напрямки поставок або тоннажі, а також назвати клієнтів. Представники ADM відмовилися коментувати дану ситуацію.

    На початку цього тижня корабель під назвою “N Bonanza”, під прапором Панами, тримав шлях на північний-схід через Індійський океан, доставляючи більше, ніж 67 тисяч тонн сорго з елеватора ADM в Корпус Крісті, штат Техас. Через одинадцять годин після оголошення антидемпінгових мит, корабель зупинився, а потім повільно взяв курс на північний захід.

    “RB Eden”, судно, що перевозило 70,2 тис. тонни сорго, завантаженого на одному терміналі з ADM, пройшло на схід-північний схід через Індійський океан біля узбережжя Південної Африки. Корабель розвернувся.

    Через години “Stamford Eagle” – доставляючи сорго з елеватора Cargill в Х”юстоні – розвернувся біля західного узбережжя Мексики.

    Принаймні, ще два судна також раптово змінили курс: “Ocean Belt” і “Xing Xi Hai”, обидва завантажені на терміналі Cargill. Неясно, куди зараз прямують ці судна.

    Американські виробники сорго вимагають припинення торгівельного війни і висловили занепокоєння з приводу подальшої долі торговельних відносин, які будувалися протягом багатьох років.

    “Цей зуб за зуб потрібно припинити, і почати переговори, щоб знайти розумні і довгострокові рішення, на благо сільського господарства США і клієнтів, ми витратили десятиліття роботи, щоб здобу лояльність покупців,” сказав Tom Sleight, президент і головний виконавчий директор Зернової Ради США.

    Рис. 1. Зміна курсів руху кораблів з американським сорго.

    Джерело: Thomson Reuters; U.S. Department of Agriculture Federal Grain Inspection Service

    Соя

    За результатами торгів четверга котирування травневих ф”ючерсів на соєві боби відзначились просіданням на 1,62 доларів США за тонну або -0,42% відповідно. Ціна на соєвий шрот зменшилась на 3,64 долара США за тонну. У експортній доповіді USDA показано, що за тиждень, який закінчився 12 квітня, обсяг американського експорту соєвих бобів старого врожаю становив 1,04 млн тонн, даний показник лежить біля нижньої межі очікувань. Це на 31,1% менше, ніж показник попереднього тижня, але майже в 2,5 рази більше, ніж на аналогічну дату минулого року. До невідомих напрямків було експортовано більше половини від загального обсягу експорту – 581 тис. тонн. Варто зазначити, що Китай вже відчуває наслідки погіршення торгівельних стосунків із США. Так, в напрямку Китаю було зафіксоване чисте скорочення показників тижневого американського експорту на 53 тис. тонн.

    Продажі американської сої нового врожаю за тиждень, що завершився 12 квітня, виявились кращими за попередні очікування торгівлі і становили 1,09 млн тонн. Тижневі відвантаження американської сої залишались на досить низькому рівні і склали 402 тис. тонн, з яких лише 9,6 тис. тонн припали на Китай. Експорт соєвого шроту був зафіксований на рівні 165 тис. тонн, та 28 тис. тонн соєвої олії.

    За оцінкою Зернової біржі Буенос-Айресу (BAGE) соєві боби в Аргентині зібрані з 39,6%, посівних площ, що випереджає середній за останні п’ять років показник у 27,7%.

    Пшениця

    СВОТ

    Біржовий ринок пшениці США в четвер продовжив своє зростання за підтримки погодного фактору, а саме через побоювання аналітиків за стан посівів озимини. Так, попри прогнози про збільшення опадів, більшість аналітиків схильні вважати, що покращення стану посіві озимої пшениці очікувати не варто. Водночас, прогнозована на найближчі дні тепла погода в північних районах Американської рівнини дозволить прискорити темпи сівби ярої пшениці. В підсумку, ф”ючерси на SRW та HRW пшеницю в четвер зросли на 0,52 (+0,30%) та 2,42 (+1,35%) долара США за тонну, відповідно.

    USDA в рамках свого тижневого звіту повідомило, що обсяг тижневих продажів американської пшениці нового врожаю, склав 240 тис. тонн, що перевищило попередні очікування торгівлі. Тижневий обсяг експорту американського пшениці склав 452,140 тис. тонн, що на 3,61% більше, ніж за попередній тиждень, але на 39% менше ніж аналогічний показник минулого року.

    На своєму щотижневому тендері MOA в четвер Японія закупила 101,9 тис. тонн пшениці походженням з США та Канади, з яких 68,79 зерна було походженням з США.

    Ірак на останньому тендері придбав 100 тис. тонн австралійської пшениці.

    Euronext

    У четвер біржа Euronext проігнорувала бичачі настрої, які панували в Чикаго і продемонструвала спадаючий тренд. Так, сприятливі погодні умови у Франції та країнах Чорноморського регіону дають підстави розраховувати на покращення і так перебуваючих в гарному стані посівів озимої пшениці. Найближчим часом трейдери будуть дуже уважно стежать за поточними погодними умовами в Північній Півкулі, що миттєво буде відбиватись на біржових трендах. В підсумку травневі котирування борошномельної пшениці на паризькій біржі знизилися на € 0,50 до 164,00 €/тонна (201,62 $/тонна).

    Зазначимо, що зростаючий тренд на нафту, який спостерігався останніми днями, після заяви Дональда Трампа направленої на критику ОПЕК, змінив свій напрямок на протилежний – ціни пішли вниз.

    Біржові ціни на основні зернові та олійні культури на біржах CBOT, KCBOT та Euronext:

    Культура

    Біржа

    Вартість ф’ючерса за тонну

    До попередніх торгів

    +/-, за тонну

    ?, %

    Кукурудза

    CBOT

    Травень

    $152,05

    -$0,36

    -0,24%

    SRW

    CBOT

    Травень

    $173,57

    $0,52

    0,30%

    HRW

    КСВОТ

    Травень

    $182,10

    $2,42

    1,35%

    Соя

    CBOT

    Травень

    $387,75

    -$1,62

    -0,42%

    Соєвий шрот

    CBOT

    Травень

    $421,96

    -$3,64

    -0,88%

    Кукурудза

    Euronext

    Червень

    € 165,50

    € 0,00

    0,00%

    Пшениця

    Euronext

    Травень

    € 164,75

    -€ 0,50

    -0,30%

    Ріпак

    Euronext

    Травень

    € 346,50

    € 1,25

    0,36%

    Ріпакова олія

    Euronext

    Червень

    € 718,50

    € 0,00

    0,00%

    Ріпаковий шрот

    Euronext

    Червень

    € 219,50

    € 0,00

    0,00%

    P.S. Всі ціни по торгах на Чикаго (СВОТ) і Канзас-Сіті (КСВОТ) перераховуються в USD за метричну тонну

    Перегляди: 0