Головна Рослинництво Зернові Особливості сушіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку, бобових, гречки, рису та інших культур

Особливості сушіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку, бобових, гречки, рису та інших культур

В силу відмінностей різних культур існують і нюанси їх сушіння. Кукурудза, наприклад, має низьку вологовіддачу й неоднакову інтенсивність вологообміну зерна різних сортів. Тому сушити її потрібно рівномірно, ощадно, однорідними партіями, аби убезпечити від пошкодження тканин, утворення тріщин й подальшого розвитку несприятливих мікробіологічних процесів – аж до самозігрівання. Під час сушіння соняшнику, ріпаку та сої потрібно ретельно контролювати граничний нагрів насіння і зосередитись на сушінні більшим об’ємом повітря. Крім того, попередньо ці культури мають пройти сепаратор, в ідеалі – із декількома типами сит.

Отже, якими є особливості сушіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку, бобових, гречки, рису та інших культур? Як працювати зі збіжжям, що має підвищену вологість?

Учасники «Grain Storage School: КУРСИ ДЛЯ КЕРІВНИКІВ ТА ОПЕРАТОРІВ ЗЕРНОСУШАРОК» дізнаються:

– Щоб звести ризики до мінімуму, потрібно дотримуватися базових правил сушіння соняшнику. Питома щільність соняшнику майже в два рази менша ніж у пшениці, а сушіння відбувається швидше, ніж у насіння інших культур. Цей та інші факти, що необхідно знати для сушіння соняшника.

–  Як сушити кукурудзу, враховуючи особливості цієї культури, аби зберегти без втрат прийняте зерно. Врахуймо також досить тривалий сезон збирання цієї культури та надходження на елеватори партій зерна з різних полів та від різних фермерів. Отже, зазвичай отримуємо кукурудзу різної якості та вологості.

– Сушити ріпак треба надзвичайно обережно. Можна з впевненістю сказати, що цей процес – один із найбільш трудомістких і відповідальних в технології сушіння зернових. В першу чергу тому, що вологе насіння, яке містить великим відсоток масла і білка, має високий ризик самозаймання. Крім того, сушити його треба з особливою обережністю, аби не згорнувся білок.

–  Наразі рис в Україні вирощують тільки в Одеській і Херсонській областях. Але з огляду на кліматичні зміни останніх років в нашій країні, фахівці акцентують на можливості збільшення посівів цієї культури. Зокрема, можливості вирощувати рис в даний момент розглядають аграрії Полтавщини та Дніпропетровщини. Розглянемо основні особливості сушіння і зберігання рису.

–  Соя – у списку пріоритетних експортно-орієнтованих культур із високим рівнем економічного прибутку, і виробництво її в нашій країні щорічно збільшується. Вимоги покупців, зокрема експортерів, до її якості високі, тому одним із важливих умов отримання прибутку є грамотне вирощування і післязбиральна обробка. І якщо технологічні елементи вирощування сої відпрацьовані досить детально, то питання, пов’язані із доробкою і зберіганням врожаю насіння, вимагають окремих роз’яснень.

–  Олійний льон – досить перспективна культура, яка останнім часом значно збільшила свою рентабельність завдяки новітнім сортам і технологіям. Які особливості культури і як впливають на процес сушіння? Який режим зберігання льону? Як його сушити?

–  Особливості сушіння бобових, гречки та ін.

–  Поради, як працювати зі збіжжям, що має підвищену вологість.


Про це, а також про техніку безпеки при сушінні зерна на «Grain Storage School: КУРСИ ДЛЯ КЕРІВНИКІВ ТА ОПЕРАТОРІВ ЗЕРНОСУШАРОК» розповість досвідчений практик – майстер-зерносушарник Олександр Підпомога, який нині працює в команді KMZ Industries.

Раді нагадати, що компанія KMZ Industries виступить Офіційним партнером Курсу!

До зустрічі 24-27 січня у Вінниці!

Перегляди: 12