Головна Новини Практична конференція DroneUA: як робототехніка заощаджує кошти й підвищує прибутковість сої та...

Практична конференція DroneUA: як робототехніка заощаджує кошти й підвищує прибутковість сої та соняшнику

У агросезоні 2023, коли на часі тотальна економія коштів, правильний розподіл усіх ресурсів і отримання максимального врожаю, актуальним є вчасне коригування технології вирощування стратегічно важливих культур, зокрема, їх системи захисту, що кардинально впливає на результат. 

Тому група компаній DroneUA провела практичну конференцію «Досить марно втрачати кошти. Прибуткова соя та соняшник з агродронами в умовах 2023». Захід відбувся 18 липня у Міжнародному центрі з точного землеробства AgriLab у Бориспільському районі (Київська обл.).

Подія зібрала учасників агрогалузі різної спеціалізації та провідних ринкових експертів, котрі поділилися своїм досвідом, професійними прогнозами та взяли активну участь у дискусії з пошуку ефективних рішень задля зміцнення всього вітчизняного агросектору.

Зони втрат урожаю соняшнику та як їх уникнути

Класичні підходи у вирощуванні основних сільськогосподарських культур уже давно вичерпали свою ефективність і доцільність. Оскільки кліматичні та економічні умови кожного наступного року спонукають до оптимізації виробництва, точного розподілу ресурсів і більш раціонального використання кожного гектару землі. За обмеженого бюджету аграріїв і низьких цін на продукцію, єдиний спосіб для реалізації цих завдань – зміна технологій, застосування сучасних інструментів, що дозволяють отримати кращий результат за менших затрат. 

У вирощуванні однієї з найбільш актуальних культур на світовому ринку – соняшнику втрати врожаю через хвороби культури можуть перевищувати 30%, а втрати, що виникають через обробку посівів (фунгіцидами, інсектицидами і десикантами) колісною технікою досягають 5-10% врожаю, що дорівнює або перевищує той обсяг культури, який може знищити шкідник.

Таким чином на 5 тис. га землі 500 га просто витоптується через технологічні колії. За урожайності 3 т/га соняшнику і вартості насіння 15700 грн/т, недоотримання врожаю становить 1500 т насіння з 500 га вартістю 23 550 000 грн, або 588 750 $ (за курсом 40 грн/1$ ). 

Уникнути таких втрат можна завдяки внесенню необхідних препаратів для захисту культури агродронами, з якими механічне пошкодження посівів під час обробки дорівнює нулю.

До того ж безпілотна техніка для сільського господарства має значно нижчу ціну, ніж самохідна, що безсумнівно позитивно відобразиться на загальній економіці підприємства та не дасть господарю застрягнути в борги.

*Дрон-обприскувач XAG V40 без додаткового устаткування приблизно коштує $8 200 (327 999 грн) за курсу 40 грн/1$, тоді яка самохідний обприскувач має ціну на рівні $230-250 тис. 

Обприскування дронами – світова тенденція й вирішення актуальних проблем

Рясні опади та пізні фази розвитку рослин не дозволяють зайти в поле колісною технікою та вчасно провести необхідні агрономічні операції. У такому випадку єдина альтернатива – це обприскування культури з повітря.

“Застосування агродронів є економічно рентабельним і дозволяє вирішити проблеми щодо витоптувань та ущільнення ґрунту. Ринок агродронів очікує значне зростання, що створить нові можливості для виробників, постачальників і господарств. Застосування агродронів розвивається та спрямовується на покращення агротехнологій, автономність і розширення функціоналу. Сучасні агродрони обприскують поля, проводять моніторинг рослин, збирають дані та діагностують хвороби”, – зазначає Олександр Оцабрик, начальник відділу інформаційної підтримки та автоматизації компанії “БТУ-Центр”.

Уже більше 3 років компанія “БТУ-Центр” забезпечує обробку полів за допомогою дронів-обприскувачів. Сьогодні на рахунку виробника препаратів уже більше 100 тис. оброблених гектарів у 20 господарствах, що дозволило підтвердити: 

  • склеювання озимого ріпаку за допомогою агродронів забезпечує шалену економію та збереження до 50% врожаю від розтріскування;
  • внаслідок відсутності витоптування та оббивання зберігається до 15% врожаю;
  • об’єм робочого розчину можна зменшити до 90% завдяки технології УМО без втрати ефективності дії препарату.

Покращення результату завдяки якісному моніторингу

Професійний підхід у збирання інформації про поле є одним із прихованих резервів на шляху до оптимізації витрат. Використовуючи якісний аналіз поля та сучасні інструменти, можна вирахувати продуктивність кожного гектару й провести операцію із живлення та захисту культур лише там, де це доцільно, точно розподіливши ресурси. Досвідом у цьому напрямку сьогодні активно ділиться з аграріями компанія AgriLab. 

Супутникові дані дозволяють здійснити аналіз ґрунту, погоди та стану посівів. Утім, обстеження полів можна також виконувати дронами (до 3000 га за добу).

Окрім того, AgriLab має практичний досвід використання дронів-обприскувачів у внесенні ЗЗР та проведенні десикації, яким під час практичної конференції поділився Володимир Махота, керівник відділу науково-технологічного забезпечення компанії AgriLab. Зокрема, компанія успішно застосовувала УМО під час внесення регуляторів росту та фунгіцидів. 

За досвідом AgriLab:

  • економія за рахунок точкового внесення ЗЗР становить від 6 до 10 $/га;
  • заощадження коштів при десикації дронами до 20 $/га залежно від площі покриття.

Цьогоріч Група компаній DroneUA є партнером проекту Digital Field 2023 – Полігону аграрних інновацій від компанії AgriLab, на якому презентує можливості інноваційної робототехніки для сільського господарства XAG в якості ексклюзивного дистриб’ютора бренду.

У рамках проекту DroneUA надає провідну експертизу з практичного застосування агродронів у сільському господарстві та демонструє можливості технології ультрамалооб’много внесення ЗЗР і добрив на полігонах Digital Field.

Наразі вже виконано три обробки посівів кукурудзи та соняшнику, під час яких успішно внесено інсектициди, фунгіциди, регулятори росту та біопрепарати дроном-обприскувачем XAG V40 та найпотужнішим агродроном XAG P100 із нормою виливу від 5 до 8 л/га та продуктивністю до 25 га/год.

Оптимізація внесення агродронами завдяки застосуванню ад’ювантів. Досліди DroneUA та Spraytec

Сьогодні виробники різноманітних препаратів усе активніше працюють над адаптацією своїх продуктів до ультрамалооб’ємного внесення.

Властивості води та шлях краплі робочого розчину від розпилювача до врожаю суттєво впливають на ефективне засвоєння препаратів. Мінімізувати вплив несприятливих погодних умов і не завжди відповідний рівень якості води допомагає ад’ювант.

Транснаціональна компанія «Спрейтек», що є лідером у сфері інновацій і технологій, виготовила такий унікальний продукт, який компанія DroneUA уже встигла протестувати.

За допомогою дрона-обприскувача XAG V40 заклали 5 дослідів із різним дозуванням препарату, застосовуючи такі параметри роботи: норма внесення – 8 л/га, розмір краплі – 130 мкм, швидкість руху дрона – 6 м/с, вітер 3,5-4 м/с, температура повітря – 29,8 градусів.

Результати тестування продемонстрували, що крапля стає важчою та в’язкішою, мінімізується знесення робочого розчину, підвищується ефективність дії препарату та площа покриття. Відтак, дієва технологія ультрамалооб’ємного внесення стає ще більш ефективною та прибутковою.

Додатковий прибуток завдяки послуг внесення агродронами

Розвиток сервісного напрямку на вітчизняному ринку агродронів набирає обертів. І підтвердженням того є ріст партнерського проекту DroneUA – FarmFleet.

Рівно рік тому проект FarmFleet позиціонував себе як AgTech-стартап – онлайн-платформа, що пропонує рішення для агровиробників і сервісних компаній, об’єднуючи потреби у виконанні агрооперацій та технічні можливості їх задоволення із залученням зовнішніх виконавців, формуючи прозорий та інтелектуальний ринок аутсорсингових послуг у сільському господарстві.

Цього сезону проект FarmFleet відкрив власний сервісний напрямок із надання послуг внесення ЗЗР та добрив і залучає іноземні інвестиції:

  • 8 бригад з потужним флотом дронів XAG V40 / Р100;
  • змішувачі ЗЗР на 130-200 л;
  • 1 000 га потенціал продуктивності на добу
  • агрономічна служба для підтримки клієнтів і науково-дослідної діяльності.

Сьогодні команда FarmFleet виконує картування полів і забезпечує ефективну суцільну та точкову обробку полів.

Дрони-обприскувачі XAG – інвестиція, що окупається на 250 га за 1 операцію

Якщо взяти посів соняшнику площею 300 га з урожайністю 3 т/га, то за рівня витоптувань 5% загальні втрати становитимуть 45 тон. З ціною на соняшник 15 тис./т загальні втрати сягають 675 000 грн, що значно перевищує актуальну ціну комплекту дрона-обприскувача XAG V40. Таким чином один агродрон може окупитися на площі всього 300 га за сезон лише за рахунок відсутності технологічних колій. 

Окрім того, агровиробник економить значну кількість ресурсів і отримує переваги використання дронів-обприскувачів: 

– ультрамалооб’ємне внесення дронами-обприскувачами потребує в 40 разів менше води, ніж традиційний обприскувач, завдяки нормі виливу 5 л/га, а не 200 л/га;

– економія пального – у 20 разів менше, порівняно з традиційною технікою; 

– зменшене використання препарату за рахунок більш ефективного застосування (щільне покриття рослини, абсорбція відбувається дуже швидко). 

– економія препаратів сягає 30-40%;

– можливість обробки важкодоступних місць;      

– мобільність, транспортабельність.

Куди рухається ринок? Ключові орієнтири

У ході панельної дискусії ми говорили про зміну технологічних підходів вирощування сої та соняшнику, робототехніку в агро та діджиталізацію процесів, адаптацію до ринкових реалій в умовах змін клімату, стратегію збуту, шляхи подолання кризи та напрямки розвитку.

“Хто буде експериментувати й рухатися вперед, той буде більш конкурентоспроможним. Нам потрібно переходити на електронні CRM-системи й детально все прораховувати, розробляти покрокову стратегію та ставити чіткі плани для виконання завдань. І це допоможе пережити нам наступний рік. Він виглядає складним, але всі ми розуміємо, що на нас лежить ноша не лише рентабельності агробізнесу, а взагалі виживання країни. Ми розуміємо, що агро сьогодні це 50% + валютної виручки, це наш економічний фронт. Тому здаватися не можна”, – зазначив заступник генерального директора з комерційних питань “ТАС АГРО” Антон Жемердєєв. 

“Дрони – це дієвий інструмент. Але все має бути в комплексі. Наразі ми не говоримо про повну заміну колісної техніки. Але логістика наразі ускладнена, ціни на агропродукцію – низькі. Сьогодні потрібно використовувати весь спектр доступних нам інструментів, особливо бути відкритими до робототехніки, безпілотних рішень, діджиталізації. І якщо агродрони доступні вітчизняному агровиробнику й вони допомагають знизити собівартість продукції, то цю технологію необхідно освоювати всім, активно впроваджувати й відшліфовувати”, – підсумував співзасновник Групи компаній DroneUA Февзі Аметов.

Застосування агродронів докорінно змінює підходи до господарювання й оптимізує низку важливих виробничих процесів: логістичні операції, обстеження посівів, захист і живлення культур, сушіння й доробку зерна.

Практична демонстрація екосистеми рішень XAG у польових умовах

У ході практичної частини конференції оператори агродронів DroneUA продемонстрували дрони-обприскувачі XAG в роботі на дослідній ділянці DroneUA в рамках проекту Digital Field.

Учасники події мали змогу побачити перший у світі двороторний дрон-обприскувач XAG V40, що вирізняється своєю мобільністю та маневреністю, а також найпотужніший агродрон XAG P100.

Більше того, на очах відвідувачів агродрон XAG P100 протягом кількох хвилин переобладнали для виконання іншої операції:
– модульну платформу RevoSpray, призначену для обприскування посівів, замінили на платформу RevoCast для внесення сипучих препаратів і насіння.

Тренери-пілоти продемонстрували, як запускають обладнання в роботу та проконсультували аграріїв стосовно всіх технічних запитань, що їх цікавили. 

Проведення спеціалізованих подій і їх активна відвідуваність аграріями підтверджує – галузь готова до пошуку та впровадження інновацій. Робототехніка – саме той шлях, що посилить ефективність людини в полі і наразі ринкові компанії активно працюють над розробкою спільних проектів, що сприятимуть продовольчій безпеці світу.

Практична конференція «Досить марно втрачати кошти. Прибуткова соя та соняшник з агродронами в умовах 2023» відбулася за підтримки медіа партнера AgroPortal.ua, генерального партнера ProAgro Group, Асоціації «Дунайська Соя» та компанії AgriLab.

Перегляди: 8