Головна Новини Рішення: як опалити приватний будинок без газу

Рішення: як опалити приватний будинок без газу

В останні роки люди цікавляться, як опалювати свій приватний будинок без газу. Через те, що постачання нестабільне, а вартість блакитного палива щороку зростає, у населення з’являється потреба в альтернативних джерелах тепла. У нових будинках  архітектори намагаються передбачити декілька варіантів опалення, і однією з найпопулярніших альтернатив газу стає котел на дровах. На сервісі OLX ці пристрої представлені в широкому асортименті.

Особливості котлів на дровах

Котли на дровах ще називають твердопаливними котлами, бо у них можна закладати не лише дрова, а й вугілля, пелети чи брикети. На верхній поверхні може бути вмонтована плитка, на якій можна готувати їжу. Це дозволяє економити газ і для кухонних потреб.

В залежності від об’єму котла, з одного завантаження дров чи пелет може вистачити на декілька днів обігріву помешкання. Тож це полегшує обігрів — пропадає необхідність часто підкидати паливні матеріали, як це буває з піччю.

Котли на дровах займають багато місця, тому треба одразу передбачити, чи є воно у будинку. Також необхідно багато місця для зберігання дров, адже вони мають бути абсолютно сухими. Також для котла потрібен димар, що здатен витримати високу температуру.

ККД котла може наближатися до 90 відсотків, що є його найголовнішою перевагою. З іншого боку, котел не вийде використати для обігріву води чи кондиціонування.

Як вибрати котел на дровах?

Вибирати котел треба, по-перше, враховуючи розміри агрегату та необхідність зберігати дрова. По-друге, в залежності від об’єму приміщення, яке ви збираєтесь опалювати дровами, треба вибирати і об’єм завантаження котла. Якщо ви хочете опалювати невеличкий дачний будиночок, у який будете навідуватись раз на тиждень, то достатньо буде і невеликої топки для опалення спільного приміщення. Для обігріву будинку, у якому ви плануєте жити, знадобиться великий котел. Якщо вкласти ще коштів та зусиль, то можна облаштувати камін для гарних вечірніх посиденьок.

Перегляди: 5