Головна Новини Вигоди від встановлення сонячних електростанцій для аграріїв

Вигоди від встановлення сонячних електростанцій для аграріїв

Як поєднати відновлювальну енергетику з фермерством та що дає такий інноваційний підхід аграрній сфері.

Сучасні фермери знайшли вигідне рішення для одночасного виробництва продовольчих культур та отримання електроенергії. Як за допомогою сонячних електростанцій можна оптимізувати площі та зробити своє підприємство енергонезалежним?

Що таке агровольтаїка та її переваги?

Агровольтаїка для фермерів − це інноваційний підхід в аграрній сфері, який дозволяє з користю поєднувати отримання енергії від сонячних станцій та фермерство на одній ділянці. 

Встановлення сонячних станцій можливе на засаджених полях. Так відбувається оптимізація площі та підвищення урожайності. Адже часткове затінення поля сприяє росту деяких рослинних культур і подвійному охолодженню. Захищені панелями рослини забирають вуглець для фотосинтезу, вода виходить з листя, завдяки чому створюється більш прохолодний мікроклімат. Він сприяє росту рослин і забезпечує охолодження самих сонячних модулів − а це додатково знижує втрати добутої енергії. 

Якщо аграрні підприємства встановлюють сонячні панелі на дахах ферм, це захищає будівлі від перегріву сонячним промінням. Для худоби є важливим зберігати тепловий баланс всередині приміщення. Фотоелектричні модулі знижують температуру, що зменшує використання електроенергії на кондиціонування/вентиляцію.

Крім енергетичної незалежності підприємства, яку воно набуває завдяки власній сонячній системі живлення, бонусом для власника йде додаткова монетизація задіяної площі. Він одночасно заробляє на вирощуванні рослин чи худоби та покриває власні енергопотреби. До того ж, пам’ятаємо про “зелений тариф”, який можна підключити для отримання додаткового прибутку від сонячної енергії.

“Зелений тариф” для аграріїв

Нагадаємо, що суб’єкт господарювання може продавати державі надлишкову енергію за спеціальним “зеленим” тарифом, коли вона споживає менше енергії, ніж виробляє встановлена сонячна станція. Для його підключення необхідно отримати ліцензію, пройти експертизу на відповідність обладнання та узгодити «зелений» тариф з Національною комісією регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Тож якщо фермери або аграрії прагнуть зменшити свої витрати від 20 до 50%, слід вивчити питання встановлення дахової сонячної електростанції на своїй приватній ділянці. 

Енергоаудит агропідприємства та власне споживання

Використання альтернативних джерел енергії та підвищення енергоефективності − один із стратегічних питань розвитку всього агробізнесу. Команда Unisolar надає експертну оцінку поточного енергоспоживання ферм та аграрних підприємств, після чого − формує рекомендації стосовно можливого встановлення сонячних станцій. Як правило, для цього є дві мети: підвищення енергоефективності роботи компанії або забезпечення потреб власного споживання. Енергоаудит агропідприємств замовляють в тому числі з метою отримання пасивного доходу для фермерів від сонячних панелей. 

Він складається з наступних кроків:

  1. Отримання інформації від клієнта стосовно споживання енергії за рік/місяць/ день.
  2. Аналіз отриманих даних з урахуванням внутрішніх мереж замовника.
  3. Пошук централізованої точки скидання (для власних потреб).
  4. Підготовка пропозиції щодо визначення максимально ефективної потужності станції під власне споживання.

Як результат, енергоаудит та зміни, які пропонують експерти, дозволяють скоротити споживання енергії та підвищити врожайність.

Енергонезалежність аграрних підприємств

Кожне українське підприємство прагне бути енергонезалежним, а для цього необхідно розширювати джерела енергопостачання. Тобто розвивати «чисту» енергетику. Енергонезалежність для фермерів та аграріїв надають встановлені сонячні панелі. 

Аграрні ринки Європи вже перейшли до агровольтаїки, як концепції подвійного використання земель для фермерства та отримання енергонезалежності. До того ж відновлювальна енергетика, за допомогою якої вирощується продукція, впливає на її собівартість. В Італії агрономи отримують більший врожай пшениці за рахунок затінення від сонячних панелей. Так само французькі вчені визначили, що на врожайність ягідних та овочевих культур впливає затіненість. А в Китаї агровольтаїка динамічно розвивається при вирощування популярних ягід годжі. 

Для України це поки що новий напрямок розвитку аграрної сфери. Але чим скоріше аграрна сфера буде використовувати всі інновації, тим швидше вона отримує вигоди.

Щоб дізнатися, як стати повністю автономним аграрним підприємством, замовте енергоаудит від експертів Unisolar.

Перегляди: 4