Головна Новини Вирощування тварин без антибіотиків з Intelligent Nutrition

Вирощування тварин без антибіотиків з Intelligent Nutrition

Антибіотики широко використовуються в медицині та ветеринарії. Проте їх масове, безконтрольне та загалом нераціональне застосування цих препаратів обумовило появу стійких бактерій, що наразі створює серйозну загрозу безпеці людства. За останні 20 років стійкість від використання антибіотиків зросла у 5 разів.

Монорезистентні організми стають полірезистентними і перетворюються на панрезистентних. До проблемних мікроорганізмів належать представники родів Staphylococcus spp., Enterococcus spp., Pseudomonas spp., Acinetobacter spp. та родини Enterobacteriaceae. Не дивлячись на значний прогрес в медицині, інтенсивність розробки нових антимікробних препаратів за останні 30 років суттєво знизилася .

Звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я 2014 року підтвердив появу у кожній країні мікроорганізмів стійких до дії лікарських препаратів. Подібна ситуація має важливе соціально-економічне значення і може розглядатися як загроза національної безпеки. Підтвердженням цього 21 вересня 2016 року стало винесення питання антибіотикорезистентності на порядок денний Генеральної Асамблеї ООН. Щороку лише в Європі, за даними Європейського центру контролю і профілактики захворювань, через бактерії, на які не діє жоден антибіотик, помирають близько 33 тисяч людей.

До причин появи антибіотикорезистентності в медицині відносять:

  • доступність антимікробних препаратів;
  • самолікування;
  • використання  антибіотиків у сільському господарстві: у якості стимуляторів росту при відгодівлі тварин.

 Сільськогосподарські тварини вже зараз виступають резервуаром антибіотикорезистентних бактерій родів Salmonella spp., Campylobacter spp., Escherichia spp., Clostridium spp., Staphylococcus spp., Enterococcus spp. Аби протидіяти стрімкому поширенню резистентностей, у Євросоюзі у 2019 р. ухвалили директиву, якою з 2022 року буде заборонено годування тварин антибіотиками для профілактики.

За даними Всесвітнього банку, продовження розвитку антибіотикорезистентності  призведе до зниження росту валового національного продукту. Наприклад,  тваринництво США щорічно втрачає  20 млрд. доларів на рік через використання антибіотиків. Тому у всьому світі флагмани промислового тваринництва шукають альтернативниі і безпечниі засоби, зокрема у тваринництві це отримало назву «Antibiotic free».

Можливості ТМ «Intelligent Nutrition» у рамках програми «Antibiotic free»

Фахівці передової на українському кормовому ринку компанії Inter Edinstvo holding, крокуючи у ногу з часом, розробили програму вирощування та відгодівлі тварин і птиці, яка дозволяє повністю відмовитися від застосування антимікробних засобів.  Вона складається з комплексу заходів та рекомендацій від висококваліфікованих технологів з годівлі та утримання тварин, нутріционістів, спеціалістів з сервісної підтримки стосовно застосування спеціально розроблених функціональних кормових та ветеринарних засобів під ТМ Intelligent Nutrition: INPh, INGut, INHealth, INSpirit, INSan та Novasan.

INPh – іноваційний підкислювач, який забезпечує зниження буферної ємкості корму, сприяє швидкій нормалізації рівня рН в кишківнику та ефективно знищує бактерії у тонкому відділі і за рахунок захищених форм органічних кислот досягає товстого відділу травної системи. Органічні кислоти безпечні для організму тварини, але згубні для клітинних мембран патогенної мікрофлори.

INGut містить надсучасний пробіотик з культурою Bacillus amyloliquefaciens, захищену подвійною жировою оболонкою сіль масляної кислоти та емульгатор, що дозволяє модифікувати кишкову мікрофлору, забезпечити енергією епітеліальні клітини, знизити в’язкість хімусу, підтримати гепатобіліарну систему, і, як наслідок, суттєво покращує здоров’я кишечнику та підсилює його бар’єрні властивості у протидії патогенним мікроорганізмам.

INHealth виступає у якості повноцінного замінника антибіотиків, оскільки органічні кислоти з різним ступенем дисоціації у поєднанні з фенольними сполуками порушують метаболізм патогенних мікроорганізмів у кишковій трубці тварин чи птиці.  Фітобіотики покращують баланс нормальної мікрофлори кишечника, створюють сприятливі умови для нарощування кількості лактобактерій у травній системі тварин.

Діарея у жуйних чи моногастричних тварин навіть впродовж 2-3 днів погіршує конверсію корму, збільшуючи затрати на виробництво однієї одиниці продукції. Препарат INDia відновлює водно-сольовий баланс організму, налагоджує процес травлення, вы, усуваючи наслідки метаболічного ацидозу.

Комбінований склад INSpirit активізує диференціацію імунокомпетентних клітин, підтримує органи імуногенезу, підсилює стійкість організму тварин і птиці до патогенних мікроорганізмів та забезпечує адекватну імунологічну відповідь під час щеплень, технологічних стресів, перехідного періоду під час зміни однієї технології іншою.

З метою зниження мікробної контамінації корму, санації кормових ліній та технологічного обладнання рекомендовано використовувати гігієнічний функціональний премікс INSan, до складу якого входять органічні кислоти, їх солі та полімерні засоби з високою антимікробною ефективністю.

Дезінфекційний засіб Novasan створено для знищення мікроорганізмів у оточуючому середовищі, покращення гігієнічного стану підстилки, сорбції надлишкової вологи та шкідливих газів у тваринницьких приміщеннях.

Висока щільність посадки чи утримання тварин в технологічних умовах, несвоєчасне прибирання посліду та гною, неякісне покриття (вищерблений бетон, деформовані решітки решітчастої підлоги) підвищують ймовірність травмування ратиць та копит у тварин. Враховуючи постійний контакт із підстилкою, високою вологістю підлоги та концентрацією патогенів навіть незначна подряпина швидко запалюється, перетворюючись на серйозну проблему для технолога й ветеринара. Тандем препаратів INFoot та INFeet

Таким чином, комплекс інноваційних функціональних продуктів від ТМ Intelligent Nutrition суттєво знижує ймовірність проникнення, поширення та розмноження патогенних мікроорганізмів, підсилює захисні властивості факторів місцевого та загального імунітету та підтримує бар’єрні властивості систем організму тварин та птиці, що в цілому дозволяє відмовитися від антибіотиків у якості стимуляторів росту в тваринництві.

Перегляди: 1