Головна Новини Наші новини Система контролю висіву Vaderstad SeedEye. Досвід використання в Україні на базі пневматичної...

Система контролю висіву Vaderstad SeedEye. Досвід використання в Україні на базі пневматичної зернової сівалки Rapid A 400S

Спілкування з багатьма аграріями допомогло зрозуміти, що їхнє ставлення до точних і звичайних систем висіву досить різне. Зокрема, до вибору сівалок точного висіву підходять прискіпливіше, тому що від якості її роботи безпосередньо залежить кінцевий результат – урожай. Відповідно, аграрії не шкодують сил і грошей, щоб придбати дійсно якісні сівалки точного висіву. І зовсім інше ставлення до сівалок, що працюють із культурами, які висівають не в штуках на гектар, а в кілограмах. На них значно менше звертають увагу, особливо коли більше половини площ зайнято кукурудзою та соняшником. Тут підхід такий: приблизно норму висіву витримує – і добре. От тільки коли в коморі, замість очікуваних 7-8 т/га озимої пшениці, реально отриманих лише 4,5 т, постає питання: що не так?

Відповідей може бути багато, але все одно на кінцевий результат впливає якість і точність висіву. Дотримання глибини, хороший контакт насіння з ґрунтом і рівномірне розподілення насінин у рядку та загалом площею можуть докорінно змінити ситуацію в полі. В цьому вже переконались у фермерському господарстві “Дзялів”, що розташоване у Жмеринському районі Вінниччини.

В господарстві вирощують озиму пшеницю, озимий ріпак, ячмінь, кукурудзу та соняшник. Грунти там важкі, забезпечення вологою нерівномірне. Наприклад, 2019 рік вирізнявся надмірною кількістю опадів навесні, тоді як попередні три роки спостерігались здебільшого посушлива погода й певний дефіцит вологи. Технологія обробітку ґрунту включає як оранку, так і дискування. Мінімальний обробіток у господарстві застосовують здебільшого перед сівбою озимини, а іноді, за сприятливих умов, виконують прямий висів у стерню без попереднього ґрунтообробітку. Для висіву зернових раніше використовували американську сівалку, однак досить складно було дотримуватись заданої норми, рівномірність розподілу насіння в рядку не завжди влаштовувала, та й міжряддя завелике. Оскільки останніми роками волога була в дефіциті, потрібно було виконувати висів у зволожений ґрунт, що було запорукою сходів та подальшого активного розвитку рослин. Проте не всі сівалки можуть нормально працювати у вологих умовах, і це також спонукало до пошуків нового агрегату, який міг би вивести сівбу на якісно новий рівень.

Після розгляду багатьох варіантів було прийнято рішення про придбання сівалки Rapid 400S відомого шведського виробника Vaderstad. Сівалка Rapid A 400S – це унікальна для українського ринку модифікація, яка обладнана пневматичною висівною системою без функції внесення добрив. Це було зроблено навмисно, оскільки в господарстві планують по можливості відмовлятись від використання сухих мінеральних добрив і переходити на внесення рідких.

Крім цього, сівалка оснащена унікальною системою контролю висіву SeedEye, яка може працювати в трьох режимах: контролювати норми висіву за вагою (кг/га), рахувати кількість насіння й висівати матеріал у штуках насінин на метр квадратний або лише реагувати на забивання. Спеціальні датчики, що розміщені в насіннєпроводах, проводять підрахунок кількості насіння для висіву. Насіння насіннєпроводом проходить через шість оптичних датчиків, обладнаних сенсорами (інфрачервоним світлом). Коли насіння рухається крізь промінь світла, він переривається, а датчики, у свою чергу, фіксують такі перерви в потоці світла. Загальна кількість пропусків (переривань) променя реєструється та обчислюється, що дає змогу з високою точністю підрахувати кількість висіяного насіння. Такий сенсор вимірює кількість насіння ріпаку з точністю до 99 %. Точність підрахунку насіння під час сівби пшениці чи інших зернових становить 98-99 % з можливістю підрахунку – близько 250 зернин за 1 секунду.

Сівалка подобається тим, що витримує задану норму за роботи на будь-якій швидкості. Ми рухалися полем із швидкістю і 3, і 15 км/год, і завжди норма відповідала встановленому рівню. І це не лише дані з комп’ютера – під час перших виходів у поле нам хотілось на власні очі побачити, скільки насінин потрапляє у рядок. Для цього неодноразово розкопували рядки, рахували кількість висіяних насінин на різних ділянках. Скажу з власного досвіду, що сівалки інших виробників дещо програють у цьому”, – коментує Віталій Білоус, головний агроном, ФГ “Дзялів”

У разі засмічування чи запилення система автоматично підсилює сигнал сенсорів.

Встановлення кількості насіння на один квадратний метр. Оператор сівалки встановлює на планшеті iPad норму висіву насіння, вводячи відповідні значення кількості насіння на один квадратний метр, після чого йому вже не потрібно, як раніше, виходити з кабіни трактора та перевіряти кількість висіяного в землю зерна. Радар, установлений на сівалці й під’єднаний до електронних засобів E-Control, вимірює швидкість сівалки та аналізує фактичний висів заданої норми насіння, точна кількість якого забезпечується за допомогою сенсорів SeedEye. Ця система пов’язана з приводом висівної котушки, вона постійно коригує кількість насіння для забезпечення чіткості й стабільності висіву.

Легко змінювати норму висіву. За потреби оператор може змінити норму висіву насіння на квадратний метр, увівши для цього нові значення, які відображаються на планшеті iPad із градацією, наприклад, 10%. Сівалка відразу встановлює потрібну для висіву кількість насіння на квадратний метр (незалежно від швидкості руху трактора) та відображає фактичне значення на дисплеї. Система однаково добре працює з монітором або без монітора ISOBUS.

“Така сівалка для тракториста – це стрибок у майбутнє! В обслуговуванні агрегат простий, підшипники сошників і ґрунтообробного обладнання не потребують періодичного змащення, все інше можна обійти за 5 хвилин. За 10 годин мені вдалось засіяти більше як 45 га, але наші поля не надто рівні, є багато обсівів і розворотів. До того ж ми нікуди не поспішали, оскільки техніка нова й не хотілось щось зробити не так. Думаю, що на великих масивах продуктивність може бути більша. Сівбу виконував на швидкості 13-14 км/год. Датчики контролювали висів, і мені не потрібно постійно перевіряти, чи не забилась якась трубка або чи не виникла якась інша проблема. З такою сівалкою механізатор не працює, а відпочиває! Ґрунтообробні диски якісно та ефективно готують ґрунт до висіву, і навіть за великої кількості рослинних решток ніякого забивання не спостерігалось. Проста система налаштування норми в штуках на квадратний метр значно скорочує час, порівняно з попередніми сівалками, де перед початком висіву необхідно було її відкалібрувати, налаштувати, а потім ще й перевіряти в полі”, – говорить Тарас Кучер, механізатор ФГ “Дзялів”

Додатковий позитивний технологічний нюанс – ширина міжряддя, яка в сівалки Rapid 400S становить 12,5 см. А це – рівномірне розподілення насіння площею за умови однакової кількості висіяного насіння на квадратний метр порівняно з висівом сівалками, де міжряддя становить 15 см, 17 см, 19 см і більше. А відтак – досягається рівномірне забезпечення світлом, вологою, поживними речовинами без конкуренції між культурними рослинами.

Висів культур із міжряддям 12,5 см сприяє швидкому міжрядному змиканню рослин, що, у свою чергу, знижує випаровування продуктивної вологи з поверхні ґрунту та пригнічує ріст і проростання бур’янів.

Для переїздів дорогами загального користування сівалка може складатись у транспортне положення з шириною в 3 м. Для фермерського господарства “Дзялів” цей фактор є вкрай важливим, оскільки поля розкидані чи не в межах цілого району. Максимальна відстань під час переїздів сягає 35 км, тому дуже важливо, щоб сівалка могла проїхати вузькими дорогами без створення перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Перегляди: 0