Головна Новини Світові ринки Світові ціни на імпорт продовольства у 2021 році досягнуть максимуму

Світові ціни на імпорт продовольства у 2021 році досягнуть максимуму

У новій доповіді  Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО) наголошується на прискоренні темпів світової торгівлі продовольством, обсяги якої наблизилися до рекордних показників як у кількісному, так і у вартісному вираженні. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію установи.

Зокрема FАО зазначає, що попри те, що торгівля продовольством у світі показала «вражаючу стабільність перед несприятливим впливом протягом всієї пандемії COVID-19», стрімке зростання цін на продовольчі товари та енергоносії створює серйозні проблеми для бідніших країн та споживачів, які витрачають значну частину своїх доходів на ці предмети першої необхідності.

FАО очікує, що у 2021 році глобальний імпорт продовольства досягне рекордного рівня та перевищить $1,75 трлн., що на 14% більше у порівнянні з показником попереднього року та на 12% вище, ніж прогнозувалося у червні 2021 року. Згадане зростання цін зумовлене підвищенням вартості продовольчих товарів на міжнародному ринку, а також трикратним збільшенням транспортних витрат.

На регіони, що розвиваються, припадає 40% від загального обсягу імпорту і очікується, що сукупна вартість продовольчого імпорту збільшиться на 20% у порівнянні з 2020 роком. Ще більш швидке зростання очікується у країнах із низьким рівнем доходів і дефіцитом продовольства, що зумовлено переважно вищими витратами, ніж вищими обсягами імпорту продовольства.

У доповіді також наголошується, що у дедалі більшій кількості країн – зараз їх 53 – домогосподарства витрачають понад 60% свого доходу на такі предмети першої необхідності як продукти харчування, паливо, вода та житло. ФАО попереджає, що зростання цін на продукти харчування і паливо може вкрай регресивно впливати на споживачів з числа бідних верств населення, і закликає до особливої ​​ «пильності» щодо цього.

Перегляди: 9