Головна Рослинництво Зернові Туреччина закупила на тендері пшеницю за ціною понад $400 за тонну

Туреччина закупила на тендері пшеницю за ціною понад $400 за тонну

Турецька державна рада із зерна TMO на проведеному 2 березня тендері попередньо закупила близько 370 тис. тонн пшениці. Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на міжнародних трейдерів, передає «ПроАгро Груп».

При цьому початково планувалося закупити 435 тис. тонн, але від решти організатору прийшлося відмовитися через високі ціни пропозиції. Та й навіть частину здійснених закупівель за найвищими цінами можуть врешті  не підтвердити, зазначають трейдери.

Загалом на тендері переважали пропозиції пшениці, яка вже перебуває на складах у Туреччині, оскільки експорт з України та Росії перерваний через бойові дії в Україні. Тож у виграші опинилися компанії, яку закупили українську і російську зернову заздалегідь.

«Цей тендер є ще однією ілюстрацією фінансових проблем, з якими зіткнулися імпортери через різке зростання цін на пшеницю після початку конфлікту в Україні минулого тижня», – сказав один із трейдерів.

Наразі ТМО закупив зернову з поставкою у 8 турецьких портів в ціновому інтервалі 408,9-517 $/тонна S&F. При цьому на попередньому тендері 18 січня, коли ТМО закупила 335 тис. тонн пшениці, найнижча ціна закупівлі становила 341,9 $/тонна S&F.

Ціни на пшеницю у світі злетіли через побоювання припинення поставок пшениці з України і Росії через війну, яку остання розв’язала 24 лютого. Тільки учора, 2 березня, котирування травневих ф’ючерсів на пшеницю в Чикаго зросли на 7,6% і досягли $10,59 за бушель, що дорівнює $367 за тонну. Ще у середині минулого місяця ціна контракту з виконанням у травні становила $7,7 за бушель.

Провідні імпортери пшениці наразі шукають зернову в інших регіонах. Так, Ісламська організація з продовольчої безпеки (ІОПБ) звернулася до Союзу експортерів зерна KazGrain із проханням скласти список компанії, зацікавлених у постачанні пшениці до Єгипту.

Перегляди: 4