Українські виробники на поточному тижні вдаються до нових спроб підвищити ціни на цибулю.
Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації, з початку тижня ця продукція вже подорожчала в середньому на 18%.
Наразі аграрії пропонують цибулю по 9-10 грн/кг ($0,32-0,36 за кг), а деякі з них навіть декларують ціни на рівні 11 грн/кг ($0,40 за кг). Для порівняння, в минулу п’ятницю фермерам не вдавалося вести реалізацію дорожче ніж 9 грн/кг ($0,32 за кг).
Головною причиною чергового подорожчання цибулі, за словам гравців ринку, стала обмежена пропозиція, адже багато з крупних виробників відмовляються від продажів і планують поновити реалізацію вже після Нового року на більш вигідних умовах.
Компенсувати нестачу української цибулі гуртові компанії намагаються за рахунок імпортної продукції, зокрема з Азербайджану, яка поступає в продаж по 8-9 грн/кг ($0,29-0,32 за кг). Проте вони зізнаються, що в повній мірі задовольнити попит їм так і не вдається.
Крім того, покупці нерідко скаржаться на якість імпортної цибулі. Все це і дає можливість тим фермерам, що ведуть реалізацію, підвищувати ціни.
У результаті, на сьогоднішній день ціни на цибулю місцевого виробництва в Україні вже у 3-4 рази вищі, ніж у другій половині листопаду 2017 року.
Більш того, аналітики УПОА упевнені, що темпи подорожчання цибулі в Україні значно прискоряться у другій половині поточного сезону.