Головна Новини Ринок України Урожай цукрових буряків в Україні цього року склав 13,5 млн тонн

Урожай цукрових буряків в Україні цього року склав 13,5 млн тонн

Цього сезону в Україні накопано 13,5 млн тонн цукрових буряків, що майже на 1 млн тонн менше ніж минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу асоціації “Укрцукор”, попри погані погодні умови, хвороби та шкідників, виробники змогли отримати найвищий показник середньої урожайності – 49,4 тонн/га.

“Ґрунтово-кліматичні умови та велика кількість вологи в ґрунті спричинили такий неочікуваний результат”, – прокоментував аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ “Укрцукор” Василь Долінський.

За його словами, найурожайнішими в цьому році стали Львівська, Вінницька та Київська області із середньою урожайністю коренеплодів 55-60 тонн/га. Найгірші показники на Харківщині – 37 тонн/га та Кіровоградщині – 34,8 тонн/га. Чимало господарств, переважно Західних та Центральних областей України, отримали на окремих полях урожайність понад 80 тонн/га.

“Враховуючи значне зменшення посівних площ в поточному році, польові роботи із копання та вивезення врожаю затягнулися. З однієї сторони, низька кількість опадів та відносно високі температури дозволили оперативно викопати та вивезти врожай, навіть з проблемних полів, де немає доріг з асфальтованим покриттям. З іншої, заводам було потрібно копати цукрові буряки не кваплячись, адже переважна більшість врожаю страждала від гнилей і не зберігалася в кагатах”, – підсумував Долінський.

Крім того, проблеми зі зберіганням і погодно-кліматичні умов другої половини літа спричинили аномально низьку цукристість коренеплодів. Середня цукристість коренеплодів цього року в Україні становить – 16,3%, що нижче на 7% ніж за останні три роки.

Перегляди: 0