Головна Новини Ринок України Яловичина залишається малодоступною для більшості українців

Яловичина залишається малодоступною для більшості українців

25

Оцінка динаміки цін на м’ясо великої рогатої худоби у 2016-2018 роках в Україні свідчить, що має місце тенденція зростання цін на яловичину.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, середня ціна продажу великої рогатої худоби сільськогосподарськими підприємствами за усіма каналами реалізації у 2017 році зросла на 72% і становила 36343,2 грн/тонна. Найвищою середня ціна була у сільськогосподарських підприємствах Івано-Франківської області – 52599,6 грн/тонна, а найнижчою у Харківській області – 24638 грн/тонна.

За січень-жовтень 2018 року ціна реалізації живої великої рогатої худоби зменшилася на 18,8% і становила 30989,1 грн/тонна.

Найвища ціна реалізації великої рогатої худоби за цей період спостерігалася у Волинській (34778,7 грн/тонна) і Хмельницькій (33263,4 грн/тонна) областях. Найнижчою ціна реалізації великої рогатої худоби була у Луганській області (26839,9 грн/тонна). У решті областей ціна коливалася в межах 28146,8-32059,3 грн/тонна.

Водночас оптово-відпускна ціна на яловичину І категорії збільшилася торік порівняно з 2016 роком на 19,2% і становила 76,55 грн/кг. Таке подорожчання спричинене, перш за все, стрімким зростанням закупівельної ціни на велику рогату худобу – на 72,0%, а також скороченням пропозиції яловичини (-3,8%).

Високі оптово-відпускні ціни станом на кінець 2017 року спостерігалися на Хмельниччині (110,0 грн/кг), а найнижчі – на підприємствах Івано-Франківщини (46,20 грн/кг).

Із початку року оптово-відпускна ціна яловичини І категорії не зазнала суттєвих змін і склала 78,78 грн/кг.

Найвища оптово-відпускна ціна яловичини І категорії за цей період спостерігалася на Хмельниччині (98,5 грн/кг) та Закарпатті (94,14 грн/кг). Найнижчою вона була в Івано-Франківській області (46,20 грн/кг).

Останні три роки відзначилися стрімким зростанням роздрібних цін на яловичину та телятину, які майже зрівнялися з європейськими.

Роздрібна ціна на яловичину у грудні минулого року зросла порівняно з 2016 роком більш, ніж на третину (+34,8%-38,5%). Зокрема, тазостегнова частина яловичини коштувала 92,18 грн/кг, а яловичина без кістки – 117,77 грн/кг.

Найвищими ціни на яловичину без кістки у грудні 2017 році були на Закарпатті (147,01 грн/кг) та Вінниччині (130,86 грн/кг). Лише на Сумщині ціни на цей вид м’яса були нижче середніх по Україні – 101,69 грн/кг.

В областях України ціни на тазостегнову частину яловичини у грудні 2017 року коливалися від 76,88 грн/кг у Києві – до 116,31 грн/кг на Харківщині.

У січні-жовтні 2018 року роздрібна ціна на тазостегнову частину яловичини зросла на 6,0% і становила 97,69 грн/кг. Водночас роздрібна ціна яловичини без кістки збільшилася на 7,2% і становила 126,26 грн/кг.

Варто зауважити, що роздрібна ціна на свинину без кістки менша на 6,1%, а на тушки курей середньої вгодованості – на 20,8 % і становить відповідно 118,51 грн/кг та 57,22 грн/кг порівняно з роздрібною ціною яловичини без кістки.

“Ціни на яловичину в роздрібній мережі найвищі порівняно з іншими видами м’яса. Саме тому споживачі м’ясної продукції надають перевагу купівлі м’яса птиці, яке за ціною є значно дешевшим. Так, у структурі споживання м’яса на одну особу в рік частка яловичини скорочується і становить близько 14%, у той час як частка м’яса птиці зростає і становить понад 47%, – зауважили в ІАЕ.