Головна Новини Ринок України У червні-липні 2019 року Україна суттєво скоротила експорт кавунів

У червні-липні 2019 року Україна суттєво скоротила експорт кавунів

У перші два літні місяці 2019 року Україна експортувала лише 6,4 тис. тонн кавунів, що є найменшим обсягом за останні три роки.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, в той самий період сезону 2018 року Україна експортувала більше 7 тис. тонн кавунів, а в сезоні 2017 року було експортовано понад 9,5 тис. тонн.

Українські виробники кажуть, що експорт в цьому сезоні ускладнений жорсткою конкуренцією в країнах ЄС, хоча саме в цей регіон був спрямований головний обсяг експорту в першій половині сезону 2019 року. Попит з боку Білорусії – другий за значимістю зовнішній ринок збуту українських кавунів – теж знизився через більш жорсткі вимоги до безпеки українського кавуна. До того ж в цьому сезоні на ринку Білорусі посилилась конкуренція із російськими кавунами.

Фермери сподіваються на те, що загальний результат з експорту в цьому сезоні буде як мінімум не гіршим від минулорічного, адже пропозиція кавунів в серпні цього року є більшою, порівнюючи із другою половиною попередніх двох сезонів.

Нагадаємо, в серпні 2017 року Україна втратила врожай кавунів через аномальну спеку, а в серпні 2018 року врожайність кавунів була дуже низькою через надмірну вологість та холодну погоду. Водночас трейдери кажуть, що плантації із баштанними в Україні в цьому році вражені макроспориозом, як ніколи. Це суттєво знижує експортний потенціалі українських кавунів.

Також трейдери відзначають суттєве збільшення пропозиції українських кавунів на внутрішньому ринку. Завдяки цьому українці сьогодні купують кавуни значно дешевше, ніж в останні три роки.

Станом на останній тиждень серпня 2018 року виробники Півдня пропонують кавун по 0,80-1,2 грн/кг (0,02-0,04 євро/кг). На одномуіз найбільших в Україні гуртових ринків ОРСП “Шувар” який розташований у прикордонній зоні із країнами ЄС, кавун продається по 3-3,3 грн/кг (0,10-0,12 євро/кг). За рік ціни на кавун на ОРСП “Шувар” знизились в 1,5 раза, а пропозиція зросла на 10% до 13 тис. тонн

Перегляди: 0