Головна Новини Ринок України У серпні Україна імпортувала річний обсяг картоплі

У серпні Україна імпортувала річний обсяг картоплі

У серпні 2019 року Україна імпортувала близько 4,3 тис. тонн картоплі загальною вартістю $795 тис.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, такий показник є абсолютним рекордом для серпня за всю історію незалежності України. Фактично країна імпортувала річний обсяг картоплі лише за один місяць.

“Попередні 2 сезони ми мали досить непогані врожаї картоплі і річна потреба в імпорті обмежувалась 3-5 тис. тонн. В сезони із незадовільним врожаєм потреба в імпорті складала 15-18 тис. тонн, але навіть в ці роки ми ніколи не імпортували картоплю у серпні. Серпень і вересень – це період найбільшої пропозиції власної картоплі. В цьому році через погодні негаразди пізні сорти картоплі вийшли на ринок із затримкою на кілька тижнів. Цим скористались імпортери із Білорусії, де ціни в серпні були значно нижчі”, – зауважила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

За даними Держстату, в попередні неврожайні роки потреба в імпорті картоплі виникала в Україні в другій половині весни – на початку літа.

У серпні через майданчик для торгівлі з автомобілів ОРСП “Шувар”, було продано 2,7 тис. тонн картоплі. У порівнянні із минулим роком пропозиція збільшилась на 15%, в т.ч. за рахунок імпортної продукції. Найбільшу пропозицію імпортної картоплі фахівці “Шувару” зафіксували у першій половині серпня, потім її все ж таки почала витісняти з ринку вітчизняна картопля. Станом на середину вересня на ринку переважно присутня українська картопля від виробників Західного регіону.

Перегляди: 1