Головна Новини Ринок України В Україні утворився негативний торговельний баланс в сфері плодоовочевої продукції

В Україні утворився негативний торговельний баланс в сфері плодоовочевої продукції

В Україні склалася тривожна тенденція в сфері торгівлі плодоовочевою продукцією – різке погіршення балансу зовнішньої торгівлі у другому півріччі 2019 року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації (УПОА), за перші чотири місяці другого півріччя (липень-жовтень 2019 року) імпорт плодоовочевої продукції в Україні зріс більш ніж в півтора рази по відношенню до такого ж періоду 2018 року, а експорт знизився на 9%.

“Всього за цей період Україна витратила на ввезення овочів, фруктів, ягід і горіхів $223,4 млн, тоді як виручка від експорту склала $148,4 млн. А це означає, що Україна була нетто-імпортером плодоовочевої продукції з негативним балансом на рівні $74,7 мільйонів. У липні-жовтні 2018 року торговельний баланс по плодоовочевої продукції був позитивним і становив $17,3 млн”, – зауважують експерти.

Зазначається, що зростання імпорту по відношенню до попереднього року почалося ще в першому півріччі, в той час як обсяги експорту залишалися переважно стабільними. За перші шість місяців 2019 року Україна експортувала плодоовочевої продукції на $194,4 млн, отримавши майже стільки ж виручки, як і роком раніше за той же період. А ось імпорт виріс відразу на 30% до $395 млн. Таким чином від’ємне торговельне сальдо зовнішньої торгівлі по цій групі товарів перевищило $200 млн за півріччя і було в два рази гірше, ніж роком раніше.

Однією з головних причин зростання обсягів імпорту в першому півріччі стали дуже високі ціни на цибулю ріпчасту, що призвело до значних витрат на ввезення цієї продукції. Також зросли обсяги імпорту й інших овочів. Також значний внесок у зростання імпорту внесли екзотичні фрукти, обсяги споживання яких росли в першому півріччі, незважаючи на невисоку ціну на яблуко.

У другому півріччі додатковим фактором, який негативно впливав на експорт і позитивно – на імпорт, стало зміцнення курсу гривні.

“Крім того, урожай яблука виявився нижчим за очікування, що призвело до різкого скорочення його експорту. А ось чутки про різке зниження врожаю картоплі, привели до рекордного зростання його імпорту”, – додали експерти.

Перегляди: 0