Головна Новини Ринок України Що стримує розвиток малого та середнього агробізнесу в Україні

Що стримує розвиток малого та середнього агробізнесу в Україні

Кількісні та якісні параметри сільгоспмашин та обладнання стримують розвиток малого та середнього агробізнесу в Україні. Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-реліз Інституту аграрної економіки, забезпеченість сільського господарства основними виробничими засобами не відповідає потребам виробництва. Зокрема, торік в агропідприємствах фактична наявність основних засобів у розрахунку на 1 га угідь становила лише приблизно 20% від їх нормативної потреби.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у середньостатистичних господарствах Німеччини з подібною до України виробничою спеціалізацією та концентрацією виробництва на 1 га с/г угідь припадає в 9,4 раза більше машин та обладнання, ніж в середньому по Україні. Рівень транспортного забезпечення німецьких господарств перевищує вітчизняний у 10,4 раза.

Ще більш значним є відставання фактичної оснащеності вітчизняного сільського господарства від цілої низки країн Європи в розрахунку на одиницю площі у вартісному вимірі. Станом на 1 січня 2018 року в Україні вартість основних засобів становила 251 дол. США на 1 га с/г угідь. На цю ж дату аналогічний показник у Польщі перевищував український у 20,1 раза, у Великобританії – у 25,2 раза, у Чехії – у 25,6 раза, в Угорщині – у 31,7 раза, у Франції – 33,5 раза, а у Німеччині – у 88,4 раза.

Така ситуація спричинена недостатністю наявних обсягів інвестування для забезпечення необхідної моделі відтворення галузевих основних виробничих засобів, пояснює завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, д.е.н. Олександр Захарчук. На його думку, для підвищення рівня капіталізації підприємств необхідно провести модернізацію основних засобів, відновити втрачений технічний потенціал для його подальшого розвитку, впровадити досягнення науково-технічного прогресу відповідно до сучасних вимог конкурентоспроможного виробництва.

Перегляди: 1