Головна Новини Ринок України Чи достатньо в Дербюджеті-2020 коштів на підтримку аграріїв

Чи достатньо в Дербюджеті-2020 коштів на підтримку аграріїв

Уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко спростував критику про недостатньо передбачену в бюджеті-2020 підтримку для аграріїв, зокрема, малих і середніх фермерів, на купівлю с/г землі після зняття мораторію.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Українську аграрну конфедерацію.

“Коли наші опоненти кажуть, що 4 млрд грн – це мало, їх не вистачить, то ми відповідаємо, що 4 млрд грн закладено на 4-й квартал 2020 року. Раніше 1 жовтня 2020 року не запустимо обіг с/г земель”, – каже Роман Лещенко.

Він також вказав, що бюджетна програма передбачає субсидування кредитної ставки для аграріїв. “3-5% річних буде ефективна ставка кредитування. Ми забезпечуватимемо цю ставку від облікової ставки Нацбанку, яка має позитивну тенденцію до зменшення” – пояснив Роман Лещенко.

До слова, в уряді вже визначились із сумою держпідтримки на придбання землі на 2021 рік. За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тараса Висоцького, в піковий рік треба буде закласти до держбюджету 13 млрд грн. Він радить власникам паїв після скасування мораторію не поспішати виставляти землю на продаж, бо й оренда для власників землі буде вигідною.

“Ми бачимо чіткий тренд – двічі виросла оренда за останні 5 років. Очікуємо, що вона ще, як мінімум, удвічі виросте за наступні 3-4 роки. За середній пай отримуватимуть на 8-10 тисяч гривень більше. Вартість зростатиме і самої земельної ділянки, і оренди. Конкуренція настільки велика”, – розповів Тарас Висоцький.

Він додав, що площа агрохолдингів за останні 3 роки зменшилась на 7%. Тому цінову політику, швидше за все, диктуватимуть фермери.

Перегляди: 1