Головна Новини Ринок України Поголів’я ВРХ та свиней упаде до найнижчого історичного рівня

Поголів’я ВРХ та свиней упаде до найнижчого історичного рівня

19

Поголів’я свиней та великої рогатої худоби у 2020 р. упаде до найнижчого історичного рівня. Це стане основним трендом, який задаватиме тон всьому ринку м’яса України.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Як прогнозує аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов, поголів’я ВРХ знизиться на 6%, до 3,1 млн голів, свиней – на 4%, до 5,8 млн.

“Імовірно, що за рахунок вирізання поголів’я обсяги виробництва м’яса вдасться утримати на рівні 2019 р.”, – каже експерт. Однак перспективи подальшого зростання виробництва залишаються невизначеними, в тому числі, у світлі майбутньої земельної реформи.

Також він звернув увагу на зростання продуктивності у м’ясному тваринництві. Зокрема, збільшується середня вага зданих на забій тварин. Однак є і тривожний сигнал: вік тварин стає дедалі меншим. Якщо у 2013 р. свиней здавали на забій у віці 330 днів, то зараз цей період скоротився на 18% і складає 272 дні. Така ж тенденція продовжиться в наступні роки.

Все ж обсяги виробництва м’яса в Україні зростають. Позитивний тренд задає сегмент птахівництва. Очікувано, за результатами 2019 р. обсяги виробництва яловичини становитимуть 287 тис. т, свинини – 618 тис. т, курятини – 1,38 млн т, інших видів м’яса – 251 тис. т. Загалом буде отримано 2,53 млн т м’яса, що на 5% перевищує показник попереднього року.