Головна Новини Ринок України Як спрацювали цукрові заводи Вінниччини

Як спрацювали цукрові заводи Вінниччини

Торік на Вінниччині завершено сезон цукроваріння з найнижчим за останні чотири роки показником. На шести заводах загалом зварили 331 тисячу тонн солодких кристалів, що на 93 тисячі тонн менше показника 2018-го. Навіть за такого істотного зниження область залишається лідером у виробництві цукру порівняно з іншими бурякосіючими регіонами держави.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на golos.com.ua.

Весною торік загальну площу під цукристі в області скоротили до 44,2 тисячі гектарів. Це майже на десять тисяч гектарів менше, ніж було у 2018-му. Друга причина “гіркого” показника – низька врожайність: з гектара у середньому накопали по 419 центнерів замість 569 центнерів у попередньому сезоні. Так мало буряків не збирали упродовж майже десяти минулих років. Фахівці нарікають на незадовільні кліматичні умови. Недостатньо було вологи під час сівби, не вистачало її також у деякі періоди формування коренів. Принаймні про інші причини не говорять. Незважаючи на те, що цукру виробили менше, і не тільки на Вінниччині, ціна на солодкий “пісок” поки що не змінилася. У магазинах можна придбати кілограм за 13 гривень, на ринках продавці просять 14-15 гривень за таку ж кількість. Не підвищують вартість оптові покупці. Більше 12-13 тисяч гривень за тонну не готові дати заводчанам.

– Однозначно цукор подорожчає, – прогнозує економіст Леонід Козодой. – Це може статися навесні, коли традиційно на кристали зростає попит. Вартість змінюватиметься поступово. Можливо, цінники почнуть переписувати уже в перші місяці 2020-го.

Перегляди: 0