Головна Новини Ринок України Торік аграрії придбали на 30% більше української техніки, ніж позаторік

Торік аграрії придбали на 30% більше української техніки, ніж позаторік

Українські аграрії в 2019 році в межах програми держпідтримки придбання вітчизняної техніки і обладнання придбали їх на суму понад 5,77 млрд грн, що на 31,2% більше, ніж в 2018 році.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на epravda.com.ua.

Як поінформувала секретар Нацкомітету з промислового розвитку Олена Саліхова, при цьому розмір компенсації (25% вартості) за придбану техніку, за даними Мінекономіки, за фактом в 2019 році склав 640 млн грн (задоволені заявки аграріїв по вересень), тоді як заявки, подані в жовтні-листопаді на суму 563 млн грн не компенсовані, а техніка була придбана.

Як пояснює заступник міністра розвитку економіки Тарас Висоцький, ця програма недофінансована в зв’язку з тим, що в бюджеті було передбачено на ці цілі менше коштів, ніж попит на цю програму. Аграрії набагато більше купили техніки за програмою, ніж в бюджеті було коштів, тому можна обговорювати можливість розгляду цієї компенсації в 2020 році. Наша позиція – завершити всі програми. За четвертий квартал, коли коштів на компенсацію вже не залишилося, аграріями була придбана техніка на 2 млрд грн, що означає компенсацію ще 500 млн грн.

Торкаючись розрахунків за програмою на 2020 рік, Олена Саліхова зазначила, що експертна оцінка виробничих програм сільгоспмашинобудівників і прогнозованих обсягів продажів їх дилерів свідчить про збільшення обсягів реалізації вітчизняної техніки, мінімум, на 15% в 2020 році. “Виходячи з цього, необхідні обсяги фінансування програми компенсації вартості техніки та обладнання на 2020 рік становлять 1 млрд 946 млн грн: 1 млрд 383,5 млн грн – розмір компенсації з урахуванням збільшення обсягів реалізації на 15%, і 563 млн грн – боргу перед аграріями за придбану в 2019 році техніку”, – зазначила секретар Нацкомітету.

Перегляди: 0